Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Popravek navedb v prispevku V pravosodju si delijo proračunske tisočake - Slovenske novice, 3.3.2014

Številka: 0105 - 2 / 2014 - 59 - KU
Datum: 03.03.2014

Zahtevek za popravek

Naslov prispevka: V pravosodju si delijo proračunske tisočake
Vir: Slovenske novice
Datum in stran objave: 3. 3. 2014, stran 4
Avtorica prispevka: Ksenija Koren


**************************

Ksenija Koren, avtorica članka V pravosodju si delijo proračunske tisočake, je v Slovenskih novicah 3. 3. 2014 predstavila nekatere podatke o zaslužkih varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer. Da bi si bralci Slovenskih novic lahko ustvarili objektivnejšo sliko o delovanju varuhinje in njenih prejemkih, podajamo nekaj pojasnil.

Res je, varuhinja tudi po prevzemu nove funkcije predava sodniškim pripravnikom. To poslej počne približno trikrat letno, saj je bila za to zaprošena. Kot predavateljica je namreč zelo zaželena, saj je bila vedno ocenjena z najvišjimi ocenami. Predavateljsko dejavnost je prijavila tudi Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK).

Že leta se v mnogih primerih odpoveduje honorarjem v korist žrtev nasilja, vse svoje knjige je namenila dobrodelnosti, z izkupički od nekaterih je celo štipendirala nekaj oseb. Večinoma predava brezplačno, ko pa prejme honorar, z njim pomaga nekaj mladim osebam, že leta skrbi tudi za dekle s posebnimi potrebami. Eni izmed deklet je financirala srednješolsko izobraževanje in prvo stopnjo fakultete.

Če so za predavanje predvideni honorarji, jih na njeno prošnjo organizatorji lahko nakažejo v dobrodelne namene. Če pa je organizator državni organ, zaslužena sredstva mnogim izroči sama, saj organi nimajo možnosti neposredne usmeritve sredstev v dobrodelnost.

Tudi sicer plačuje vse vstopnice za dobrodelne prireditve, četudi je nanje povabljena kot varuhinja in jih prejme brezplačno. V mnogih primerih se na dogodke, kamor je povabljena kot varuhinja, vozi s taksijem na svoje stroške.
Plačni količnik ji določajo zakoni, in sicer bruto znesek v višini 4781,71. Res pa je, da ima 36 let delovne dobe in je to verjetno razlog, da je v decembru "prehitela" 9 let mlajšega predsednika države, s katerim jo zakonsko ločita 2 plačna razreda (predsednik je po Zakonu o spremembah in dopolnitvah zakona o sistemu plač v javnem sektorju (ZSPJSR) v 65. razredu, varuhinja v 63.).

*********************************




Natisni: