Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Popravek navedb v članku Varuhinja človekovih pravic soli pamet Cerkvi - Demokracija, 19.3.2015

Številka: 0105 - 2 / 2015 - 83 - KU
Datum: 20.03.2015
Zahtevek za popravek

Naslov: Varuhinja človekovih pravic soli pamet Cerkvi
Vir: Demokracija
Datum in stran objave: 19. 3. 2015, stran 15
Avtor prispevka: anonimni novinar


************************************************************

Anonimni novinar tednika Demokracije je v zadnji številki 19. 3. 2015 na strani 15 v prispevku Varuhinja človekovih pravic soli pamet Cerkvi iz izjave varuhinje človekovih pravic Vlaste Nussdorfer o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (objavljen 11. 3. 2015 tudi na spletni strani Varuha www.varuh-rs.si) izpeljal napačen sklep, kar terja pojasnilo.

Varuhinja je v izjavi med drugim poudarila, da je zbiranje podpisov proti zakonu legitimen izraz nestrinjanja posameznikov in nevladnih organizacij, vendar pa bi morala vsakršna kampanja temeljiti na resničnih in preverjenih informacijah, ki ne zavajajo posameznikov pri odločanju. Dodala je, da jo ob tem presenečajo izjave in stališča nekaterih predstavnikov katoliške cerkve, ki ne sledijo pozivu papeža Frančiška k strpnosti. Iz tega dela izjave pa je novinar izpeljal napačen sklep, da varuhinja papeževe pozive k strpnosti razume, kot da bi papež morda celo podpiral spremembe v prid istospolnim parom.

Varuhinja še enkrat poudarja, da je papeževe pozive k strpnosti ob različnih priložnostih uporabila, da bi poudarila, da je v odnosu do kogarkoli nujna strpnost, kot jo uči on. Žal pa je opazila, da te strpnosti kljub papeževim besedam celo pri vernikih in nekaterih predstavnikih Cerkve vedno ni zaznati.

Predvsem pa si varuhinja (očitno iluzorno) želi, da bi osebe na pozicijah moči omogočile odločanje na temelju poznavanja ureditve pravice do enake obravnave (nediskriminacije) vseh ljudi v naši družbi.

Novela zakona nikomur ne jemlje, nikogar ne ogroža, omogoča pa, da bi imeli vsi ljudje enake pravice. Odrekanje pravic nekaterim skupinam je v bližnji zgodovini vodilo v preštevilne tragične zgodbe. Le strpnost in obveščenost na podlagi objektivnih informacij omogoča spoštovanje dostojanstva in pravic vseh in vsakogar.

*********************************************************

Natisni: