Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Varuhinja na delovni obisk sprejela ministra Viranta - zvočni posnetek skupne izjave

Varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek-Travnik je na delovni obisk sprejela ministra za javno upravo dr. Gregorja Viranta. Po srečanju sta javnost seznanila z vsebino pogovora.

Zvočni posnetek skupne izjave je dosegljiv na tem mestu (MP3; 3.2 MB).

 

Varuhinja človekovih pravic in minister sta na srečanju obravnavala tri teme, pri katerih varuhinja opaža probleme, in sicer zaostanke na področju upravnih postopkov, neučinkovito delovanje inšpekcijskih služb ter premajhno vključenost javnosti v pripravljanje zakonodaje, je v izjavi za javnost po srečanju povedala dr. Čebašek-Travnikova. Dr. Virant je dejal, da naj bi v skladu s postavljenim ciljem zaostanke odpravili do srede leta 2008.

Minister je opozoril, da so zaostanki v državni upravi manjši kot v sodstvu, vendar pa obstajajo, še zlasti na drugi stopnji, pri odločanju o pritožbah. Tu je sedanja vlada podedovala izjemno slabo stanje in izjemno dolge čakalne dobe za reševanje pritožb npr. na področju gradbenih dovoljenj, davkov in ministrstva za delo, je poudaril. Po njegovih besedah naj bi zaostanke do srede leta 2008 v celoti odpravili. Ministrstva pripravljajo polletna poročila o tem, kako jim uspeva. Na vseh področjih se zaostanki zmanjšujejo. Ministrstvo za okolje in prostor je že skoraj "prišlo na čisto" z reševanjem pritožb na gradbenem področju, na ministrstvu za finance pa so se roki prepolovili, čeprav so še vedno predolgi, je dejal.

Glede problematike, povezane z inšpekcijskimi službami, je povedal, da je ministrstvo za javno upravo prevzelo vlogo koordinatorja. Tako so zdaj koordinator inšpekcijskega sveta, ki združuje vse glavne inšpektorje. Vzpostavljene pa so tudi regijske koordinacije. V vsaki regiji je regijski koordinator, ki jih obvešča o primerih, ki so za inšpekcije problematični, pa se ne morejo med seboj dogovoriti, katera bo problem rešila.

Pripravili so tudi model merjenja uspešnosti in učinkovitost inšpekcij, pri čemer so med kazalniki tudi zadovoljstvo prijaviteljev in lokalnega okolja ter odzivnost. Cilj inšpekcij je, da zagotovijo ravnanje v skladu s predpisi na svojem območju, ne pa, da se ukvarjajo z malenkostmi, je dejal minister. Z varuhinjo menita, da je najbolj problematična inšpekcija za okolje in prostor. Po ministrovih besedah je problem v vodstvenem kadru. Inšpektorat za okolje in prostor potrebuje kadrovsko prevetritev, vendar pa je to v rokah resornega ministra, je pojasnil minister Virant.

Pri področju priprave predpisov pa je dejal, da ministrstvo za javno upravo za sprejetje na vladi pripravlja sklepe, v katerih bodo natančna navodila ministrstvom, kako je treba ravnati pri pripravi predpisov, torej da se zainteresirana javnost dejansko vključi.

Varuhinja je pri nevključevanju zainteresirane javnosti v pripravo predpisov izpostavila ministrstvo za zdravje. Zakona o duševnem zdravju še vedno ni v vladni proceduri, je bila kritična. Predlog zakona o pacientovih pravicah pa je bil na vladi sprejet, vendar ima Varuh človekovih pravic RS še pripombe nanj.

 

 

Natisni: