Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh predal letno poročilo premierju Janši

Varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek je 7. 9. predal 11. letno poročilo predsedniku vlade Janezu Janši. Ob tej priložnosti ga je opozoril na nekatera še neurejena vprašanja kot so izbrisani, nove manjšine, zakon o duševnem zdravju, nasilje v družini, stanovanja za socialno šibkejše, nedomišljeno in prehitro sprejemanje zakonodaje, ki ovira delo uradnikov, dolgotrajni upravni postopki in druge, ki jih je izpostavil že ob lanskem obisku.

Sporočilo za javnost kabineta predsednika vlade

Varuh je dejal, da so se razmere v Centru za tujce Veliki otok pri Postojni glede na katastrofalne ugotovitve Varuha leta 2001 precej izboljšale. Center tehnično in prostorsko sodi v sam evropski vrh, še vedno pa je zelo pereče vprašanje medosebnih odnosov, je dejal Varuh.

Sicer pa je varuh izpostavil še povečanje sovražnega govora predvsem pri posameznikih nekaterih političnih strank.

V zvezi z reševanjem romske problematike pa je dejal, da bi si predvsem želel celostne strategije, ki bi jo okronal zakon. Premier je varuha seznanil s postopki in uskladitvami pri pripravljanju zakona o Romski skupnosti. 

Varuh je izpostavil tudi dober odziv policije na evropski izobraževalni projekt o diskriminaciji z naslovom Soočimo se z diskriminacijo, slabše pa se na vabila o izobraževanju o diskriminaciji odzivajo nekateri povabljeni vladni uradniki z izjemo tistih v okviru Ministrstva za javno upravo. Strinjala sta se, da le zavedanje o pravicah in njihovo poznavanje omogoča ustrezno zaščito posameznikov.

Natisni: