Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Jesen otrokovih pravic pri Varuhu

Varuh človekovih pravic od oblikovanja oddelka za varovanje pravic otrok veliko pozornosti posveča neposrednemu kontaktu z mladimi in njihovimi vzgojitelji. Novo šolsko leto prinaša še večje zanimanje šol za sodelovanje z Varuhom. V mesecu oktobru bomo tako nadaljevali z obiski zavodov za izobraževanje otrok in mladostnikov z motnjami vedenja in osebnosti. Obiskali bomo zavode za srednješolce, se pogovarjali z njimi in jih zaprosili tudi za izpolnitev anketnega vprašalnika o njihovem počutju v zavodu, o prihodnosti in željah. Obisk je namenjen pogovoru z vodstvi zavodov o problematiki, s katero se srečujejo.

V tednu otroka bomo obiskali VIZ Višnja gora, VZ Slivnica, v naslednjem tednu pa še Mladinski dom Jarše in Vzgojni zavod Logatec. Preostale zavode smo namreč obiskali že v preteklem šolskem letu. V četrtek, 5. 10. bomo v Piranu. Trem skupinam gimnazijcev Gimnazije Piran bomo v obliki delavnic približali človekove pravice v šoli in jim predstavili tudi delovanje Varuha človekovih pravic. 12., 16. in 17. 10. bomo na podoben način sodelovali z dijaki Gimnazije Koper. Pričakuje nas kar šest skupin dijakov s svojimi učitelji.

V torek, 17. 10., bomo na novinarski konferenci predstavili zbornik o zagovorništvu in spregovorili o projektu samem. Potreba po zagovorniku otrok se je v različnih oblikah izkazovala na prvem posvetu v Sloveniji na to temo, ki se je zgodil letos aprila v dvorani državnega sveta v državnem zboru. Zbornik zaokroža razmišljanja o temi in pelje preko predstavitve problema in iskanja rešitev do oblikovanja projekta, ki naj bi bil podlaga za smernice za spremembo obstoječe prakse in zakonodaje.

Septembra se je iztekel ob lanskem dnevu človekovih pravic razpisan filmski natečaj za otroke in mlade na temo (Ne)strpnost v drugačnosti, z rezultati katerega bomo v ponedeljek, 20. 11.,obeležili sprejem Konvencije o otrokovih pravicah

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Natisni: