Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh človekovih pravic na novinarski konferenci o učinkih besed in aktualnih temah

Varuh človekovih pravic RS je na 18. 9. novinarski konferenci predstavil konferenco o etiki javne besede z naslovom Besede so dejanja – govor jih poganja. Konferenca, ki se bo zgodila 27. 9. na Fakulteti za družbene vede je del projekta Soočimo se z diskriminacijo, ki ga Varuh izvaja skupaj z avstrijskim Inštitutom Ludwig Boltzmann. Namenjena bo vsem oblikovalcem javnega diskurza, na primer novinarjem ali politikom, učiteljem, mnenjskim vodjem, predstavnikom za odnose z javnostmi in vsem zainteresiranim. 

Varuh človekovih pravic je opozoril na to, da predvsem politiki pogosto ne razumejo pomen izgovorjenih besed oziroma učinkov, ki jih le-te lahko imajo in da je pomembno vedno postaviti se v vlogo tistega, ki je diskriminiran, da bi lažje razumeli pojav diskriminacije in učinke naših dejanj (poslušaj od 5:31 do 7:00).
Metodologija konference ne temelji na nekem frontalnem naslavljanju udeležencev. Ne gre za to, da bi pridigali o tem, da »bodite prijazni do vseh, lepo govorite z vsemi, radi se imejte, hvala lepa, ker ste prišli«, gre za metodologijo, s katero človeku pomagamo, da s postavi v kožo nekoga drugega, da poskuša razumeti, kako se pouči nekdo, ki ga drugi diskiminatorno naslavlja oziroma kako se počuti nekdo, ki je postavljen v manjvreden položaj, je o konferenci povedal vodja avstrijske antidiskriminacijske nevladne organizacije ZARA Dieter Schindlauer (poslušaj od 9:57).
Ne bomo se odprto naslonili na neke homofobične ali pa rasistične pristope, pogledali si bomo kakšen je učinek takšnega govora. Poseben poudarek bo na prefinjenih, subtilnejših oblikah  diskriminatornega govora. Gre za prikriti tekst oziroma podtekst, ki naslavlja že uveljavljene stereotipe in predsodke. 
Ne bomo govorili o tem kaj se sme in česa ne govoriti, pač pa o odgovornosti, ki stopa z roko v roki s svobodo izražanja -  o odgovornosti za naše besede oziroma o odgovornosti za dejanja, ki jih povzročimo z besedami, je še dodal (poslušaj 13:07). Nikakor ne bomo omejevali svobode izražanja in ne igrali vloge cenzorja, pač pa je namen konference je senizibilizirati udeležence, da se bodo zavedali učinkov svojih besed in zanje prevzemali odgovornost.
Sodelovali bodo številni slovenski in avstrijski strokovnjaki, ki bodo problematiko diskriminatornega javnega diskurza skušali osvetliti z več vidikov in jasno pokazati, da so besede dejanja (poslušaj 14:49). Schindlauer je še poudaril, da na konferenci ne bo govora samo o tistih, ki se nestrpno, sovražno oziroma diskriminatorno izražajo, pač pa tudi o poročanju o takih primerih.


Varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek je odgovarjal še na vprašanja novinarjev o aktualnih temah. Tako je na vprašanje novinarke o primeru spolne zlorabe vojakinj (poslušaj od 26:42) dejal, da primer proučujemo že od julija in da smo se takrat srečali tudi s predstavniki sindikata, ki so nas seznanili z zadevo in svojimi nadaljnjimi postopki. Takoj smo naredili poizvedbe in nanje dobili odgovore. Varuh pričakuje, da se bodo v preiskavo primera vključile, kolikor se že niso, institucije, ki preiskujejo kazniva dejanja, kamor spolna zloraba vsekakor sodi, prav tako naj bi ukrepal vrhovni poveljnik vojske predsednik države Janez Drnovšek.

Varuh je še potrdil informacije o tem, da naj bi se jutri srečal z informacijsko pooblaščenko Natašo Pirc-Musar. Namen informativnega pogovora je seznaniti se z aktualnim dogajanjem tudi skozi oči pooblaščenke. Varuh je še ponovil že znano stališče o poseganju v občutljive podatke in opozoril, da nobena inštitucija ne sme posegati v občutljive informacije brez pristanka posameznika z namenom zaščititi druge javne interese. Opozoril je, da morajo biti posegi natančno zakonsko urejeni, saj nejasne meje hitro omogočajo zlorabe (poslušaj od 31:16)

Zvočni posnetek novinarske konference:


1. del (6,1 MB)


2. del (2,3 MB)

 

 

Natisni: