Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Varuhinja za večjo skrb za paciente

Ob zadnjih primerih tragičnih smrti v zdravstvenih ustanovah varuhinja človekovih pravic najprej izraža obžalovanje, da je do dogodkov prišlo in izreka sožalje sorodnikom.
Čeprav posamezni primeri med seboj niso neposredno povezani,  pa kažejo, da je poleg prostorskih in organizacijskih problemov v zdravstvu dostikrat problematičen neustrezen odnos zdravstvenega osebja do pacientov in njihovih bližnjih.
Vodstva zdravstvenih ustanov, stanovske organizacije in izobraževalne ustanove s področja zdravstva bi tem vprašanjem morali posvetiti več pozornosti in storiti vse, da se takšni primeri ne bi več ponavljali.

Varuhinja človekovih pravic zato poziva vse zdravstvene ustanove, da pregledajo, in če je potrebno, posodobijo postopke v primerih, ko je bližina smrti neizogibna. S temi vsebinami naj redno seznanjajo zaposlene ter tudi na ta način pokažejo spoštovanje do pacientov in njihovih bližnjih. Etičnost ravnanja je v teh situacijah namreč najbolj potrebna in tudi pričakovana. Varuhinja prav tako predlaga, da se omenjenim vsebinam nameni več časa in pozornosti v vseh izobraževalnih procesih, v katere so vključeni zdravstveni delavci in sodelavci.

Natisni: