Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Varuhinja za popolno odpravo telesne kazni

Varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek – Travnik se je 10. aprila udeležila predstavitve zbornika Zagotovimo našim otrokom mladost brez telesnega kaznovanja. Publikacijo je v sodelovanju s številnimi domačimi in tujimi strokovnjaki izdalo gibanje Forum zoper telesno kaznovanje otroka v družini, ki deluje v sklopu komisije za otrokove pravice pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije. Zbornik je po besedah urednika in predsednika Foruma Pavleta Kornhauserja namenjen predvsem staršem mladoletnih otrok ter vsem, ki sodelujejo pri vzgoji, zato upa, da bo dostopen čim širšemu krogu.

Mednarodno sprejeti sklepi pravijo, da je vsako telesno in duševno nasilje nad otrokom kršenje njegovih človekovih pravic. Po besedah varuhinje človekovih pravic dr. Zdenke Čebašek Travnik je izdani zbornik nekaj, kar smo v slovenskem prostoru res potrebovali. Želi si, da bi telesno kaznovanje otrok popolnoma odpravili, saj je to nasilje nad bitjem, ki je odvisno od odraslih. Kot varuhinja in zdravnica si želi, da bi o tej temi spregovorili večkrat, pri tem pa bi sodelovali tudi politiki, zdravniki in ostali odgovorni.

Po besedah direktorice direktorata za družino na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve Majde Erzar naj bi zakon o preprečevanju nasilja v družini sprejeli še letos.

Natisni: