Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

ENOC

Ob desetletnici Sveta OZN za človekove pravice o njegovi vlogi pri varstvu človekovih pravic

Svetovalka pri Varuhu Liana Kalčina se je v sredo, 8. 6. 2916, udeležila okrogle mize Deset let Sveta OZN za človekove pravice, ki jo je organiziralo Ministrstvo za zunanje zadeve RS, skupaj s Fakulteto za družbene vede ter Društvom OZN.

Udeleženci so skupaj z gosti iz mednarodnih, akademskih, diplomatskih vrst in civilne družbe razpravljali o vlogi Sveta ter njegovih članic. Osredotočili so se aktualna vprašanja delovanja in se vprašali, ali je položaj človekovih pravic po svetu boljši zaradi obstoja Sveta OZN za človekove pravice. Na vprašanje so podali pritrdilni odgovor, saj je Svet pomembno telo dialoga med državami o osrednjih temah varovanja, promoviranja človekovih pravic, ob prizadevanju za implementacijo vseh priporočil državam članicam OZN, zlasti po Univerzalnem periodičnem pregledu, osrednjem mehanizmu Sveta.

Natisni:



Evropska mreža ombudsmanov za otroke (ENOC)
je bila ustanovljena leta 1997 na Norveškem.

Varuh človekovih pravic RS je član ENOC-a od leta 2002.

Cilj držav, vključenih v ENOC,
je uresničevanje vsebin Konvencije o otrokovih pravicah, osveščanje javnosti o pravicah otrok in dodatna prizadevanja za implementacijo vsebin konvencije v zakonskih ureditvah posameznih držav.

V okviru ENOC-a si članice izmenjujejo podatke, pristope, strategije in rezultate primerjalnih analiz, nudijo pa tudi pomoč posameznim uradom pri oblikovanju oziroma večanju avtonomije v odločanju in delovanju v matični državi.

Članice ENOC-a so avtonomne in

  • nadzorujejo delo vladnih služb, organov in ministrstev
  • preiskujejo kompleksna vprašanja (trgovina z otroki, nasilje)
  • spodbujajo ustrezne raziskave,
  • sodelujejo pri odločitvah, ki vplivajo na pravice in blagostanje otrok.

 

Poročila Varuha na letnih srečanjih ENOC-a (European Network for Ombudspersons for Children)