Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

ENOC

Varuhinja se je v Slovenj Gradcu pogovarjala z dvanajstimi ljudmi

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je s svojo namestnico mag. Kornelijo Marzel ter svetovalci Varuha v sredo, 13.7.2016, bila na zunanjem poslovanju v Slovenj Gradcu.

Pogovore je opravila z dvanajstimi ljudmi, ki so predstavili pisano paleto osebnih težav, zatrjevali kršitve človekovih pravic s strani države in lokalnih oblasti ter predstavili vrsto pobud za kakovostnejše življenje starejših občanov, urejanje okoljevarstvenih in komunalnih vprašanj. Predstavili so tudi probleme v zvezi s spremembo namembnosti zemljišča, kategorizacijo občinskih cest, problemi z vračilom sredstev Jamstvenemu in preživninskemu skladu ob grozeči socilani in eksistenčni stiski v primeru rubeža zaradi vrnite sredstev omenjenemu skladu.


S sodelavci je obiskala tudi Koroški dom starostnikov v Černečah, kjer so opravili obisk dela doma, kjer so nameščeni dementni oskrbovanci ter se z vodstvom pogovorila o splošni problematiki v domu.


V popoldanskem času je imela pogovor z županom Mestne občine Slovenj Gradec Andrejem Časom ter njegovimi sodelavkami in sodelavci. Ob zaključku je na tiskovni konferenci predstavila najpomembnejše ugotovitve s pogovorov z občani, vodstvom doma in županom.


Zvočni posnetek novinarske konference (MP3)

 

Video posnetek novinarske konference

Natisni:



Evropska mreža ombudsmanov za otroke (ENOC)
je bila ustanovljena leta 1997 na Norveškem.

Varuh človekovih pravic RS je član ENOC-a od leta 2002.

Cilj držav, vključenih v ENOC,
je uresničevanje vsebin Konvencije o otrokovih pravicah, osveščanje javnosti o pravicah otrok in dodatna prizadevanja za implementacijo vsebin konvencije v zakonskih ureditvah posameznih držav.

V okviru ENOC-a si članice izmenjujejo podatke, pristope, strategije in rezultate primerjalnih analiz, nudijo pa tudi pomoč posameznim uradom pri oblikovanju oziroma večanju avtonomije v odločanju in delovanju v matični državi.

Članice ENOC-a so avtonomne in

  • nadzorujejo delo vladnih služb, organov in ministrstev
  • preiskujejo kompleksna vprašanja (trgovina z otroki, nasilje)
  • spodbujajo ustrezne raziskave,
  • sodelujejo pri odločitvah, ki vplivajo na pravice in blagostanje otrok.

 

Poročila Varuha na letnih srečanjih ENOC-a (European Network for Ombudspersons for Children)