Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Napačno izobešene zastave

Na Varuha človekovih pravic RS (Varuh) se je obrnil pobudnik z navedbo, da pred stavbo Okrožnega sodišča v Kranju (sodišče) visijo zastave, ki niso skladne s predpisi in tudi na način, ki ni skladen s predpisi. Pobudnik je navedel, da se je v zvezi s to problematiko že obrnil na Ministrstvo za pravosodje, ki je sodišče z dvema dopisoma pozvalo k uskladitvi izobešenih zastav s predpisi, vendar sodišče tega ni storilo, zato se je pobudnik s prošnjo za posredovanje obrnil tudi na Varuha.

Varuh je ocenil, da bi bila pobudnikova zadeva lahko utemeljena z vidika načela dobrega upravljanja, zato je na sodišče naslovil poizvedbo. Sodišče nam je odgovorilo, da v poslovni stavbi na lokaciji Slovenski trg 2 v Kranju posluje več državnih organov, ki so za urejanje skupnih zadev, med katere sodi tudi uporaba državnih simbolov, določili upravnika stavbe. V zvezi z dopisom Ministrstva za pravosodje, v katerem so bili opozorjeni na nepravilno izobešene zastave pred stavbo, je sodišče pojasnilo, da sta dva izmed uporabnikov »pridobila slikovno gradivo, kako naj bi bile zastave pravilno obešene« in da so po zagotovilu upravnika in ugotovitvah ostalih uporabnikov zastave pravilno obešene. Sodišče je priložilo tudi fotokopijo gradiva, iz katerega naj bi bilo razvidno, da so zastave pred poslovno stavbo na Slovenskem trgu 2 obešene pravilno.

Varuh je preučil gradivo, ki nam ga je posredovalo sodišče ter Zakon o grbu, zastavi in himni Republike Slovenije ter o slovenski narodni zastavi (Uradni list RS, št. 67/94, v nadaljevanju ZGZH). Sedemnajsti člen ZGZH določa, da če je zastava izobešena na drogu, morajo biti barve zastave razporejene od zgoraj navzdol, v vrstnem redu bela, modra, rdeča; grb mora biti, gledano od spredaj, na levi strani zastave, v levem zgornjem delu. Poenostavljeno ta zakonska določba pomeni, da mora biti zastava RS ob drog pripeta s krajšo stranico.

Varuh je ugotovil, da ZGZH ne dovoljuje izobešenja zastave na način, kot je to na drogu pred stavbo Slovenski trg 2. Varuh je ugotovil, da gradivo, na katerega se je sklicevalo sodišče in iz katerega izhaja, da naj bi bilo dopustno tudi drugačno izobešenje ob drogu, kot ga dovoljuje ZGZH, ni pravni predpis, pač pa le (očitno napačna) informacija na spletni strani društva »Herold«. Varuh je zato menil, da način, na katerega je izobešena zastava RS pred poslovno stavbo na Slovenskem trgu 2, ni skladen z ZGZH.

Ob obravnavi zadeve je Varuh ugotovil še, da zastave pred poslovno stavbo Slovenski trg 2 niso izdelane v pravilnem razmerju med širino in dolžino stranic. ZGZH v drugem odstavku 3. člena jasno določa, da mora biti razmerje širino in dolžino zastave Republike Slovenije 1:2, iz razpoložljivega slikovnega gradiva, pa je bilo razvidno, da zastave pred poslovno stavbo Slovenski trg 2 ne ustrezajo tej zakonski določbi.

Glede na navedeno je Varuh sodišču konec meseca julija predlagal, da se z drugimi uporabniki stavbe ter upravnikom stavbe dogovori, da se zastave na drogovih pred poslovno stavbo Slovenski trg 2 izobesi na način, ki ga predpisuje ZGZH.

Sodišče se je takoj po prejemu predloga Varuha odzvalo tako, da je zaradi ureditve izobešanja zastav pred stavbo sodišča predlagalo sklic sestanka uporabnikov poslovnih prostorov, na katerem je bil dogovorjen način ureditve izobešanja zastav pred poslovno stavbo. Iz odziva sodišča je razvidno, da se sodišče strinja z mnenjem Varuha in da namerava upoštevati predlog Varuha za odpravo ugotovljene nepravilnosti.

Pobudnik pa nas je v sredini meseca novembra seznanil, da so zastave sicer izobešene na novo, vendar ponovno (oziroma še vedno) v neskladju z ZGZH. Varuh je na nepravilnost ponovno opozoril sodišče in izrazil mnenje, da ima pravilna uporaba državne zastave velik simbolni pomen za državo in ugled institucij, pred katerimi je izobešena. Sodišču smo predlagali, da zastavi pred poslovno stavbo v najkrajšem času izobesi na način, kot ga določa zakon.

Na predlog Varuha se je odzvala predsednica sodišča, ki je z dopisom z dne 21. 11. 2014 uporabnike poslovne stavbe na Slovenskem trgu 2 pozvala, da pristopijo k rešitvi problema. Direktorica sodišča nam je 24. 12. 2014 sporočila, da so predelali drogove in nanje izobesili zastave, kot to določa zakon. Predlog Varuha za odpravo ugotovljene nepravilnosti je bil upoštevan. (1.0-3/2014).

Natisni: