Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Do hiše z vrtom s pomočjo centra za socialno delo?!

Na poslovanju Varuha izven sedeža je pobudnica seznanila varuhinjo in strokovno delavko o stanovanjski in socialni stiski, v kateri sta se znašli s hčerko. Pobudnica je navajala, da sicer prejema denarno socialno pomoč in pomoč s strani humanitarnih organizacij, vendar da center za socialno delo (CSD) nima resničnega posluha za njene težave. Zaradi neurejenih bivalnih pogojev je hčerka v vzgojnem zavodu, k mami prihaja le ob vikendih. Pobudnica je izražala željo po ureditvi bivališča, da bo lahko spet zaživela skupaj s hčerko.

Varuh je v zvezi z navedbami pobudnice poizvedoval na pristojnem CSD. Zanimalo nas je, v kakšnih razmerah živi pobudnica, kako ji je Center glede reševanja stanovanjskega problema že pomagal in kakšno pomoč so ji v zadnjih dveh letih še nudili. Poleg tega nas je zanimalo tudi, kako ji morda še lahko pomagajo.

CSD je v odgovoru pojasnil, da so se s težavami družine prvič srečali pred nekaj leti, potem ko je bila hčerka hospitalizirana zaradi hudih stisk po smrti očeta. V tistem času je prihajalo do pogostih sporov med pobudnico in hčerko, zaradi česar je bila potrebna pomoč in posredovanje CSD. Namestitev hčerke v vzgojni zavod in preživljanje vikendov doma je bila njena želja, s katero se je strinjala tudi mama. CSD je takrat ocenil, da bi bila namestitev hčerke v vzgojni zavod v njeno korist, kar se je kasneje potrdilo, saj je tam zelo napredovala. Po njihovi oceni zaradi hčerinih še obstoječih osebnih stisk in težav v odnosu z mamo še niso izpolnjeni pogoji, da bi lahko ves čas živeli skupaj.

CSD je v odgovoru pojasnil še, da so pobudnici v zadnjih letih nudili pomoč v obliki svetovanja pri razreševanju osebne in duševne stiske ter glede odnosa s hčerko. CSD je zatrdil, da pobudnico ves čas spodbujajo k prevzemanju odgovornosti za aktivno reševanje svoje situacije. V nadaljevanju navajajo, da si je tako ob pomoči in spodbudi CSD uspela urediti dovoljenje za stalno prebivanje v RS, opravila tečaj slovenskega jezika ter uveljavljala pravico do denarne socialne pomoči in otroškega dodatka, večkrat na leto pa tudi do izredne denarno socialne pomoči. Ob pomoči CSD se je povezala tudi s humanitarnimi organizacijami, ki so ji nudili materialno pomoč ter z zasebnimi donatorji, ki so ji darovali pohištvo.

CSD je pobudnici nudil tudi pomoč pri izpolnjevanju vloge za dodelitev neprofitnega stanovanja, CSD pa je podal mnenje o socialnih razmerah družine za ta namen. Zatrjujejo, da so pobudnici v zvezi s stanovanjsko problematiko nudili vso ustrezno pomoč v skladu s svojimi pristojnostmi. Poudarjajo, da po njihovem mnenju pobudnica ne sprejema dejstva, da ji CSD ne more urediti konkretnega najema hiše z vrtom, lahko pa ji tudi v prihodnje nudi pomoč pri prijavi na razpise za neprofitna stanovanja ter oblikuje mnenje o socialnih razmerah družine za ta namen ali ji nudi informacije o možnostih najema tržnega stanovanja ali hiše. Zavedajo se, da pričakovanj pobudnice v tem primeru niso mogli izpolniti, zato je le-ta verjetno dobila občutek, da CSD za njene težave nima dovolj posluha. Ne glede na to zagotavljajo, da bodo družino spremljali še naprej in pobudnici po potrebi nudili pomoč, oporo in svetovanje, seveda v skladu s svojimi možnostmi in pristojnostmi.

 

Po prejemu naše poizvedbe je CSD pobudnico povabil tudi na razgovor, na katerem so ji še enkrat pojasnili, da so njena pričakovanja prevelika in ji predstavili svoje pristojnosti. Pobudnica je tudi ob tej priložnosti namreč izražala željo po lastni hiši z vrtom, ki naj bi ji ga, po njenem prepričanju, CSD kot državna institucija oziroma občina, morala zagotoviti.

Varuh je pobudnici v odgovoru zapisal, da odgovor CSD nudi izčrpne informacije o vrstah in oblikah pomoči, ki so jih njej in hčerki nudili v zadnjih letih. Povedali smo ji, da so nam pomagali osvetliti stanovanjski problem, ki ga je na poslovanju izven sedeža izpostavila kot najbolj perečega. Glede na informacije, ki izhajajo iz odgovora CSD, je Varuh ocenil, da je CSD pobudnici nudil pomoč, ki mu jo pristojnosti nalagajo in omogočajo. Njihovo dosedanjo pomoč smo ocenili kot ustrezno in izrazili prepričanje, da bo takšna tudi v prihodnje. Pobudnici smo pojasnili, da se glede pridobitve želenega stanovanja Varuh strinja s CSD, da so njena pričakovanja do državnih institucij prevelika, zato se ne moremo strinjati z njo, da ji CSD pri reševanju stanovanjskega problema ni dovolj prisluhnil. Poudarili smo, da razumemo njeno željo po novem stanovanju ali celo hiši, vendar dodelitev le-teh ni v rokah centrov za socialno delo. Postopki za dodelitev neprofitnih stanovanj so določeni s predpisi in pri njihovem upoštevanju pobudnici CSD že pomaga in ji bo pomagal tudi v prihodnje, ne morejo pa ugoditi njeni želji po točno določeni nepremičnini, če ta ni na voljo za dodelitev prosilcem.

Pobudo smo ocenili kot neutemeljeno. 3.0-3/2014

Natisni: