Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh človekovih pravic z varuhinjo pravic gledalcev in poslušalcev RTV SLO o dogajanju v letu 2023

Varuh človekovih pravic in varuhinja pravic gledalcev RTV SLO

Varuh Peter Svetina je danes, 20. junija, sprejel varuhinjo Radiotelevizije Slovenija Marico Uršič Zupan. Predstavila mu je ključne ugotovitve iz letnega poročila za leto 2023.

Povedala je, da je na njen naslov lani prispelo 3473 odzivov, kar je drugo največje število v 16-letnem delovanju tega instituta. »Število odzivov na dostopnost vsebin z leti ne narašča, se pa zelo spreminja njihova vsebina. Pred nekaj leti je bilo veliko vprašanj in pripomb glede zvočnih podnapisov za slepe in slabovidne, zdaj pa že skoraj vsi vedo, da jih najdejo s posebno tipko na daljinskem upravljavcu ali z izborom finskega jezika. Gluhi in naglušni so opozarjali na posamezne oddaje ali filmske nadaljevanke, ki so zaradi tehnične ali človeške napake ostale brez podnapisov zanje. Izražali so tudi želje po podnaslavljanju dodatnih oddaj že ob premiernem predvajanju. Zato so bili veseli, ko so letos dočakali podnapise v oddaji Tednik. Žal pa je še kar nekaj oddaj, ki dobijo podnapise za gluhe in naglušne šele za ponovitev ali ogled kasneje na spletni strani, kar pa gluhe in naglušne postavlja v neenakopraven položaj,« je poudarila varuhinja.

Dodala je še, da se je občinstvo RTV Slovenija v letu 2023 pogosto pritoževalo nad prevelikim obsegom oglasov in TV-prodaje, v poletnih mesecih pa tudi nad velikim deležem ponovitev oddaj in skromnim številom svežega programa. »To še posebej občutijo starejši, osamljeni, bolni, invalidi in socialno šibki, saj je mnogim televizija tudi čez poletje edina družba in najpomembnejši vir novic, mnenj, kulturnih vsebin in razvedrila,« je izpostavila varuhinja.

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je v pogovoru pohvalil prizadevanja RTV Slovenija za izboljšanje dostopnosti vsebin za senzorno ovirane osebe ter izpostavil pomembnost zagotavljanja enakopravnega dostopa do informacij in programov za vse gledalke in gledalce. »Število pritožb in pobud kaže na vse večjo ozaveščenost javnosti glede njihovih pravic ter pričakovanj do javnih medijev. Pozdravljam prizadevanja varuhinje za izboljšanje komunikacije z gledalci in poslušalci. Pomembno je, da RTV Slovenija še naprej izboljšuje dostopnost za vse in kakovost svojih programov ter se odziva na potrebe občinstva. Zelo podpiram iniciativo invalidskih organizacij, s katero si prizadevajo, naj RTV Slovenija prenaša tudi paralimpijske igre 2024 v Parizu. Gre namreč za največji dogodek za športnike invalide, ki ga ureja Mednarodni paralimpijski komite in na katerem sodelujejo tudi najboljši slovenski parašportniki. Če prenosa ne bi bilo, to po našem mnenju ne bi bilo le diskriminatorno do športnikov invalidov, temveč do njih celo ponižujoče,« je poudaril Svetina.

Dodal je, da mora javni medij zagotavljati pravico javnosti do obveščenosti, ki je temeljna človekova pravica. »Ključno je, da je javni medij pri opravljanju svojega poslanstva neodvisen. Pričakujem, da bo vsaka oblast spoštovala ustavno zagotovljeni položaj RTV Slovenija in da institucija nacionalnega pomena ni talec oblasti,« je na srečanju še izpostavil varuh človekovih pravic Peter Svetina.

Letno poročilo varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija za leto 2023 je dostopno na POVEZAVI.

 

 

Natisni: