Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Namestnika varuha brez podpore v DZ

Poslanke in poslanci so zavrnili predlog varuha človekovih pravic Matjaža Hanžka, da se dvema njegovima namestnikoma, Alešu Butali in Jerneju Rovšku, podaljša mandat.

Varuh je državnemu zboru namestnika predlagal v ponovno imenovanje, saj jima šestletni mandat poteče decembra letos, varuh pa mora imenovanje novih namestnikov predlagati najpozneje šest mesecev pred potekom mandata prejšnjega namestnika. Varuh je, čeprav zakon tega ne predvideva, pred pripravo predloga za imenovanje opravil še zbiranje predlogov možnih kandidatov ter se na tej podlagi odločil za svoja sedanja namestnika.

Predlagana namestnika se odlikujeta po svoji izredni strokovnosti na področjih, ki jih pokrivata, kar so poslanci priznavali tudi na matični mandatno-volilni komisiji kot tudi v državnem zboru. Predlaganih pa kljub temu niso ponovno imenovali. Za imenovanje Aleša Butale je glasovalo 31 poslancev, proti 40, za Jerneja Rovška pa je glasovalo 29 ter proti 40 poslancev.

Po Zakonu o varuhu imeti varuh najmanj dva namestnika. Ta lahko na primer v času do izvolitve novega varuha vodita Urad. Varuh opozarja, da lahko neimenovanje namestnikov delo institucije, ki nadzira ali državne institucije pri svojem delu spoštujejo človekove pravice, izredno oteži, saj bo po preteku mandata namestnikoma Butali in Rovšku in preteku mandata njemu samemu, 21. februarja prihodnje leto, ostal samo namestnik Tone Dolčič.

Natisni: