Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Drnovšek podpisal poziv za zbiranje kandidatov za varuha

Predsednik republike Janez Drnovšek je 7. 8. podpisal poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za varuha oziroma varuhinjo človekovih pravic, so sporočili iz urada predsednika republike. Poziv naj bi bil objavljen v petkovem /11. 8./ Uradnem listu. Predloge za možne kandidate za varuha oziroma varuhinjo človekovih pravic je treba poslati v Urad predsednika države na Erjavčevo 17, in sicer v 45 dneh po objavi v uradnem listu. Zbiranje prijav se bo zaključilo 25. septembra.

Za varuha je lahko izvoljen le slovenski državljan. Predlogi morajo biti obrazloženi, posebej mora biti priloženo pisno soglasje možnega kandidata, da je kandidaturo pripravljen sprejeti. Skladno z Zakonom o varuhu človekovih pravic državni zbor izvoli ombudsmana z dvotretjinsko večino glasov vseh poslancev za dobo šestih let. Po poteku mandatne dobe je lahko izvoljen še enkrat. Sedanjega varuha Matjaža Hanžka, ki je bil za dobo šestih let izvoljen 21. 2. 2001, je takrat podprlo 73 od 90 poslancev. Varuh Hanžek je že večkrat povedal, da se za drugi mandat ne bo potegoval.

Postopek za izvolitev varuha se mora začeti najpozneje šest mesecev pred potekom mandatne dobe prejšnjega varuha. Državni zbor odloči o predlogu predsednika republike v 45 dneh od dne predložitve predloga.

 

Natisni: