Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Podoba človekovih pravic od 7. marca na ogled v Geleriji TR3

Varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek in švicarski veleposlanik v Sloveniji Paul Koller bosta v torek, 7. 3., ob 19. uri v Galeriji TR3 odprla razstavo “Etre. Podoba človekovih pravic.”

Pripravilo jo je švicarsko veleposlaništvo v sodelovanju z Galerijo TR/3, prvič pa je bila postavljena v palači Združenih narodov v Ženevi leta 2004 ob 60. zasedanju Komisije za človekove pravice.

Kustos razstave Lars MĂĽller je zbral fotografije iz arhiva fotografske agencije Magnum, ki prikazujejo primere kršitev človekovih pravic, pa tudi prizore iz dostojnega in mirnega življenja do kakršnega ima vsakdo pravico. Sestavljena je iz trinajstih triptihov, vsak triptih posebej obravnava eno od temeljnih človekovih pravic.
Razstavo spremlja istoimenska knjiga v kateri je več kot 500 fotografij, ki prikazujejo kršitve človekovih pravic po vsem svetu. Zbirka tekstov v knjigi pa poglobi in razsvetli ozadje dogodkov. Knjiga je izšla v angleščini, obiskovalcem razstave pa je na razpolago brošura v slovenskem jeziku.

Ob odprtju razstave bo en izvod knjige »Podobe človekovih pravic« podarjen Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani, kjer bo na voljo vsem bralcem. Potujoča razstava bo skupaj s knjigo v Galeriji TR/3 na Trgu republike 3 v Ljubljani na ogled do 28. marca.

Dodatne informacije
- o Larsu MĂĽllerju in knjigi »Podoba človekovih pravic«: http://www.lars-mueller-publishers.com/
- o agenciji Magnum Photos: www.magnumphotos.com

 

Natisni: