Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

S »preskokom« letnika kaznovana pri višini Zoisove štipendije

Varuh je prejel pobudo, v kateri mati dijakinje navaja, da je hči v šolskem letu 2012/2013 prejemnica Zoisove štipendije. Obiskuje prvi letnik gimnazije ter hkrati opravlja izpite za drugi letnik. V šolskem letu 2013/2014 se torej namerava vpisati v tretji letnik gimnazije. Nedavno naj bi na Javnem skladu za razvoj kadrov in štipendije (JSRKŠ) prejela informacijo, da se ji bodo v povprečje ocen za pridobitev omenjene štipendije v prihodnjem šolskem letu štele ocene vseh predmetov iz prvega in drugega letnika. To se ji ne zdi pravično, saj ji bodo ocene iz drugega letnika, ki ga bo opravila s predmetnimi izpiti, kvarile povprečje ocen prvega letnika, ki ga obiskuje. Poleg tega naj tudi ne bi bila upravičena do enkratnega izplačila Zoisove štipendije za opravljen drugi letnik, kar je kot možnost predvideno v 12. členu Zakona o štipendiranju.

JSRKŠ smo prosili za pojasnilo. Zanimalo nas je, kako se bo dijakinji izračunalo povprečje ocen - ali le iz ocen prvega letnika, ki ga redno obiskuje, ali tudi iz ocen za drugi letnik, ter kako je z izplačilom Zoisove štipendije v primeru hitrejšega zaključka izobraževanja.

Pristojni so pojasnili, da tako določa Pravilnik o dodeljevanju Zoisovih štipendij, saj pravi, da za dokazilo o šolskem uspehu šteje spričevalo, iz katerega morajo biti razvidne končne ocene vseh predmetov preteklega šolskega leta. Kot šolski uspeh šteje povprečje vseh številčno izraženih ocen tistih predmetov nižjega letnika glede na letnik, za katerega se v tekočem šolskem letu uveljavlja pravica do štipendije, ki jih je kandidat opravil v preteklem šolskem letu.
V zvezi z enkratnim izplačilom štipendije zaradi hitrejšega napredovanja so pristojni pojasnili, da se Zoisova štipendija lahko izplača v enkratnem znesku, če štipendist konča izobraževanje prej, kot je določeno z učnim načrtom. Tako je enkratno izplačilo pogojeno s predčasnim zaključkom izobraževanja.  
Ocenili smo, da je odgovor skladen z veljavnimi predpisi. Varuh pa meni, da bi bilo treba spodbujati hitrejše napredovanje dijakov in študentov. Zato se zdijo pogoji za uveljavitev Zoisove štipendije za dijake, ki so tako marljivi in sposobni, da v enem šolskem letu opravijo obveznosti za dve leti, prestrogi. Razumljivo je, da ocene za vse predmete dveh letnikov, ki jih dijak pridobi v enem letu, najbrž ne morejo biti vse odlične. Zato je krivično, da je dijak za svoje izjemno delo in napor kaznovan z upoštevanjem vseh ocen pri izračunu povprečja. Varuh zato ministrstvu predlaga razmislek o spremembi predpisov, da se bodo za izračun povprečja upoštevale ocene iz spričevala za tisti letnik, kjer je povprečje višje. Prav tako predlaga, da se z izplačilom štipendije v enkratnem znesku dijaka nagradi že ob koncu šolskega leta, v katerem je dijak uspešno opravil obveznosti za dva letnika in ne šele ob zaključku izobraževanja. 4.4-24/2013

Natisni: