Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

ENOC

Varuh pozdravlja vpis pravice do vode v Ustavo

Kapmlja pade v vodo

Varuh človekovih pravic RS (Varuh) pozdravlja odločitev poslancev, da so pravico do vode končno vpisali v Ustavo Republike Slovenije kot temeljno človekovo pravico. Ukrep je bil nujen za zaščito vodnih virov, ki naj bi bili dosegljivi sedanjim in bodočim generacijam ter potreben tudi za nadaljnji razvoj države.

Predloge in problematiko je Varuh zajel v svojih poročilih za leto 2012 (stran 59), 2013 (stran 221 in 222) in 2014 (stran 243). Zahteve po ukrepanju je izpostavil tudi v letnem poročilu za leto 2015, odgovorne pa je varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer nagovorila tudi osebno.

Rezultat skupnih prizadevanj, torej vpis vode v Ustavo, pravice človeka postavlja pred zahteve kapitala, kar je podstat suverene pravne in socialne države.

 

Natisni:



Evropska mreža ombudsmanov za otroke (ENOC)
je bila ustanovljena leta 1997 na Norveškem.

Varuh človekovih pravic RS je član ENOC-a od leta 2002.

Cilj držav, vključenih v ENOC,
je uresničevanje vsebin Konvencije o otrokovih pravicah, osveščanje javnosti o pravicah otrok in dodatna prizadevanja za implementacijo vsebin konvencije v zakonskih ureditvah posameznih držav.

V okviru ENOC-a si članice izmenjujejo podatke, pristope, strategije in rezultate primerjalnih analiz, nudijo pa tudi pomoč posameznim uradom pri oblikovanju oziroma večanju avtonomije v odločanju in delovanju v matični državi.

Članice ENOC-a so avtonomne in

  • nadzorujejo delo vladnih služb, organov in ministrstev
  • preiskujejo kompleksna vprašanja (trgovina z otroki, nasilje)
  • spodbujajo ustrezne raziskave,
  • sodelujejo pri odločitvah, ki vplivajo na pravice in blagostanje otrok.

 

Poročila Varuha na letnih srečanjih ENOC-a (European Network for Ombudspersons for Children)