Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Poslovitev od umrlega svojca v bolnišnici


Varuh je v letu 2011 obravnaval pobudo staršev, ki sta v prometni nesreči izgubila sina. Sin je bil odpeljan na patološki oddelek Univerzitetnega kliničnega centra Maribor (UKC Maribor). Ker je bil sin že identificiran na kraju prometne nesreče, je bilo staršema na omenjenem oddelku onemogočeno, da bi sina videla in da bi se od njega poslovila. Vzrok za odklonitev ni bila samovolja zaposlenih, temveč odločba Inšpektorata RS za delo, ki je leta 2003 prepovedal poslavljanje svojcev od pokojnika v prostoru pred obdukcijsko dvorano.

V postopku obravnave pobude smo pridobili tudi mnenje Komisije RS za medicinsko etiko, ki je v celoti potrdila Varuhovo stališče, da je svojcem preminulega treba omogočiti primeren prostor za poslovitev.

Ugotovili smo tudi, da možnost poslovitve svojcev od pokojnika ni enotno urejena in je odvisna od volje posameznih zdravnikov. Varuh je ocenil, da bi morali to vprašanje enotno urediti za celo državo. Bolnišnice bi morale, tudi ko ljudje umrejo v tragičnih okoliščinah zunaj bolnišnic in so tja prepeljani na obdukcijo, svojcem preminulega omogočiti primeren prostor za poslovitev, ne glede na to, da takšna dolžnost ni opredeljena v predpisih.

Varuha je oktobra 2012 Ministrstvo za zdravje obvestilo, da so vsem bolnišnicam predlagali, da razmislijo o korakih in ukrepih, ki bodo omogočili svojcem, ki v nesreči izgubijo bližnjega, da se od umrlega poslovijo v prostorih bolnišnice.

Z veseljem ugotavljamo, da je Ministrstvo za zdravje sledilo našemu priporočilu in pričakujemo, da ga bodo bolnišnice tudi čim prej uresničile.


Več o pobudi lahko najdete v letnem poročilu 2011, stran 269  (www. varuh-rs.si).

Natisni: