Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Do kdaj bomo odlašali z bolj odločnimi sanacijskimi ukrepi Mežiške doline?


Varuh človekovih pravic RS (Varuh) na problematiko onesnaževanja Mežiške doline opozarja  že od leta 2009. Za izboljšanje kakovosti s svincem onesnaženega okolja potekajo aktivnosti skladno z Odlokom o območjih največje obremenjenosti okolja in programu ukrepov za izboljšanje kakovosti okolja v zgornji Mežiški dolini (Sanacijski odlok), ki ga je vlada sprejela v letu 2007.

Varuh je v letnem poročilu za leto 2009 opozoril, da je za čimprejšnjo in čim hitrejšo dosego cilja potrebno hitro in učinkovito izvajanje sprejetih ukrepov ter predlagal, da se dinamika izvajanja ukrepov pospeši, ob tem pa poudaril potrebo po učinkovitem in rednem nadzoru virov izpustov.

Nadalje smo v letu 2010 opozorili, da je bil letni program za izboljšanje kakovosti okolja v zgornji Mežiški dolini za leto 2010 sprejet šele v juliju 2010, sredstva, namenjena za sanacijo, pa so bila močno okrnjena. To je po naši oceni pomenilo formalno zaviranje programa, saj tako načrtovanih aktivnosti ni bilo mogoče izvesti. Opozorili smo tudi na dejstvo, da država sanira zgornjo Mežiško dolino, istočasno pa z izdajo novih dovoljenj dovoljuje dodatno obremenjevanje okolja.

Tudi v letu 2011 smo nadaljevali z obravnavo problematike onesnaževanja Mežiške doline. Takrat smo preučevali uporabo halde  za posipanje cest v Občini Črna na Koroškem, saj je analiza vzorca tega materiala pokazala bistvene prekoračitve vsebnosti kadmija in svinca. Posledice posipavanja cest s haldo so zaradi preseženih vrednosti za svinec in kadmij že vidne. Pridelki namreč ne  ustrezajo več zahtevam ekološke pridelave.

Takratni Inšpektorat RS za okolje in prostor (IRSOP) je ugotovil, da je ravnanje, kot je prodaja mivke in peska za namene posipavanja cest, s tem pa vnosa nevarnih snovi v okolje, nesprejemljivo ravnanje, ki ima za posledico tudi čezmerno obremenjevanje okolja s kovinami in je v nasprotju s sprejetimi ukrepi v Sanacijskem odloku iz leta 2007. Predlagal je, naj Vlada RS gospodarski družbi odvzame rudarsko pravico za izkoriščanje jalovine.

V nadaljevanju smo ministrstvo, pristojno za okolje, zaprosili za podatke, v kateri fazi je predlog dopolnitev Sanacijskega odloka ter ali vključuje tudi razrešitev problematike uporabe halde za posipavanje cest. Zakaj ministrstvo s predvideno dopolnitvijo odloka še ni rešilo problematike uporabe halde za posipanje cest v Občini Črna na Koroškem, do danes nismo razjasnili.

Varuh je s svojimi aktivnostmi pripomogel tudi k bolj celovitemu reševanju obravnavane problematike. Spremljal je  inšpekcijski postopek zaradi prometa s peskom, ki ga (je) zasebno podjetje  proizvaja iz jalovine, nastale kot stranski produkt v procesu pridobivanja rudonosnega materiala, in sicer za namen sanacije, vzdrževanja in posipavanje cest. Zaradi varovanja zdravja ljudi je bila dne v juniju 2012 temu podjetju izdana odločba o prepovedi prometa s tem peskom. Inšpekcijska odločba je izvršena.

Vlada RS je tudi v letu 2012 Predlog letnega programa ukrepov za izboljšanje kakovosti okolja v Zgornji Mežiški dolini za leto 2012 in poročilo o izvajanju programa ukrepov za izboljšanje kakovosti v Zgornji Mežiški dolini v letu 2011 sprejela z zamudo, in sicer šele v mesecu septembru.

Ob dejstvu, da so rezultati monitoringa vsebnosti svinca v krvi otrok iz Zgornje Mežiške doline slabši od lanskih, Varuh meni, da je potrebno program izvrševati vsaj v prvotno zastavljenih okvirih. Morebitno varčevanje ne more biti opravičilo za zmanjšano sanacijo Zgornje Mežiške doline. 7.1 - 21 / 2009, 5.7-31/2012, 7.0-16/2012

Natisni: