Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Namestnik varuhinje posloval v Postojni

Varuh človekovih pravic RS (v nadaljevanju Varuh) je danes, 16. 1.2013, v okviru svojih rednih dejavnosti obiskal občino Postojna. Ker je bila varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek-Travnik zadržana, sta pogovore s pobudniki opravila njen namestnik Tone Dolčič in svetovalec pri Varuhu Lan Vošnjak. 

V pogovorih s štirimi pobudniki je bila izpostavljena zlasti problematika zmanjšanja pokojnin na podlagi zakona za uravnoteženje javnih financ, ki je prizadel okrog 27.000 prejemnikov pokojnin. V pogovorih je bila pobudnikom predstavljeno dosedanje delo Varuha na tem področju (julija 2012 je Varuh vložil zahtevo za oceno ustavnosti spornih zakonskih določb), pojasnjen pa jim je bil tudi njihov položaj do odločitve Ustavnega sodišča RS, ki jo pri Varuhu pričakujemo v kratkem.

Eden od pobudnikov se je pritožil nad neodzivnostjo občinskih organov v zvezi z njegovim zahtevkom za odpravo škodljivih posledic v stanovanju. Z zadevo smo že osebno seznanili direktorja občinske uprave, ki bo po prejemu pisnega zahtevka zadevo preveril in nam poslal pisni odgovor.

Obravnavali smo tudi pobudo za dopolnitev predpisov, ki urejajo dostop do občutljivih arhivskih podatkov. Dogovorili smo se, da bo pobudnica varuhu poslala pisni predlog, ki ga bomo primerno vključili tudi v letno poročilo o delu s konkretnim predlogom razrešitve odprtih vprašanj.  

Na krajšni novinarski konferenci je namestnik predstavil ugotovitve poslovanja.

Zvočni posnetek novinarske konference (MP3).

 

 

Natisni: