Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Z ministrom Pikalom o številnih vprašanjih

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, njena namestnika mag. Kornelija Marzel in Tone Dolčič ter svetovalka pri Varuhu Brigita Urh so danes, 4. 6. 2013, na delovni spoznavni obisk sprejeli ministra za izobraževanje, znanost in šport dr. Jerneja Pikala in njegove sodelavce. Srečanja so se poleg ministra udeležili skoraj vsi direktorji direktoratov, in sicer  Vlasta Poličnik, direktorica direktorata za OŠ in predšolsko vzgojo, Elvira Šušmelj, direktorica direktorata za srednje šolstvo in izobraževanje odraslih, Edvard Kolar in direktor direktorata za šport ter državni sekretar dr. Mirko Pečarič in vodja odnosov z javnostmi Andrej Hudoklin.  

Govorili so o odlaganju uveljavitve zakona o usmerjanju otrok s posebnimi potrebami. Minister je pojasnil, da želijo pred uveljavitvijo zakona pripraviti vse ustrezne podzakonske akte.

V zvezi z združevanjem šol v večje šolske centre je minister varuhinji pojasnil, da se bodo centri združevali samo, če se bodo o tem strinjali vsi vpleteni.

Govorili so tudi o zaščiti pravic učencev, ki potrebujejo dodatno pomoč, in skrbi za nadarjene, o razlikah med regijami v rezultatih na preizkusih znanja ter vprašanjih primernosti nekaterih literarnih del, kadar je vključena v obvezni kurikulum ali v pogoje za pridobitev bralne značke ali tekmovanje za Cankarjevo priznanje.

Varuhinja je ministra opozorila, da ima vsak otrok pravico do kakovostnega izobraževanja, zato bi bilo smiselno pogostejše preverjanje otrok, ki se šolajo na domu, da ne bi prihajalo do zlorab.

Na področju visokega šolstva in znanosti so govorili o bremenih, ki jih diplomantom povzroči spodbujanje podiplomskega študija v tujini s štipendijami, saj po končanem študiju ne morejo izpolniti pogodbene zaveze o zaposlitvi v Sloveniji in vrniti štipendije.

Na področju športa pa so govorilo o predlogu za dopolnitev Zakona o športu glede odškodnin za prestop otrok in mladostnikov v drug športni klub, pa tudi o ureditvi obveznosti športnega društva ali kluba do mladih športnikov.

Minister je varuhinjo seznanil tudi z načini reševanja vprašanja gradnje OŠ dr. Ljudevita Pivka na Ptuju, o čemer je varuhinja govorila včeraj na novinarski konferenci.

Več o vsebini pogovorov lahko poslušate s klikom na to povezavo.

Natisni: