Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

ENOC

Pri Varuhu se je civilni družbi predstavil v. d. glavnega inšpektorja IRSOP

Varuh človekovih pravic Republike Slovenije (Varuh) je 27. 2. 2020 znova pripravil srečanje s predstavniki civilne družbe s področja okolja in prostora. Tokrat se je civilni družbi predstavil dr. Dragan Matić, vršilec dolžnosti glavnega inšpektorja na Inšpektoratu Republike Slovenije za okolje in prostor (IRSOP). Spregovoril je o svoji viziji vodenja IRSOP in prioritetah pri delu. S sodelavci je bil tudi na voljo za nekatera vprašanja 19 predstavnikov civilne družbe, ki si prizadevajo za uresničevanje pravice do zdravega okolja.

Zanimala jih je problematika hrupa, odpadki vetrnih elektrarn, dotaknili so se problematike gradnje malih HE na reki Krki. Opozorili so na zastarelo Uredbo o elektromagnetnem sevanju v naravnem in življenjskem okolju in se nekaj besed namenili dimnikarskim storitvam. V. d. glavnega inšpektorja so seznanili s svojimi zaznavami nepravilnosti pri nekaterih infrastrukturnih projektih in opozorili na nekatere pomanjkljivosti. Udeleženci so se strinjali, da je treba prevetriti zakonodajo s področja dela inšpekcije, prav tako pa ji je treba zagotoviti vse vire za delo, tako kadrovske kot druge.




Natisni:



Evropska mreža ombudsmanov za otroke (ENOC)
je bila ustanovljena leta 1997 na Norveškem.

Varuh človekovih pravic RS je član ENOC-a od leta 2002.

Cilj držav, vključenih v ENOC,
je uresničevanje vsebin Konvencije o otrokovih pravicah, osveščanje javnosti o pravicah otrok in dodatna prizadevanja za implementacijo vsebin konvencije v zakonskih ureditvah posameznih držav.

V okviru ENOC-a si članice izmenjujejo podatke, pristope, strategije in rezultate primerjalnih analiz, nudijo pa tudi pomoč posameznim uradom pri oblikovanju oziroma večanju avtonomije v odločanju in delovanju v matični državi.

Članice ENOC-a so avtonomne in

  • nadzorujejo delo vladnih služb, organov in ministrstev
  • preiskujejo kompleksna vprašanja (trgovina z otroki, nasilje)
  • spodbujajo ustrezne raziskave,
  • sodelujejo pri odločitvah, ki vplivajo na pravice in blagostanje otrok.

 

Poročila Varuha na letnih srečanjih ENOC-a (European Network for Ombudspersons for Children)