Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh človekovih pravic RS v projektu Proti homofobiji! Si?

Varuh človekovih pravic RS sodeluje v projektu Proti homofobiji! Si?, ki ga ob ob mednarodnem dnevu boja proti homofobiji pripravlja društva informacijski center Legebitra.

Najvidnejši del projekta bo plakatna akcija z mnenji javnih osebnosti, med drugimi tudi varuhinje dr. Zdenka Čebašek - Travnik, proti homofobiji, v sredo, 13. 5. 2009 pa bo varuhinja med drugimi na javnem forumu razpravljala o problematiki in posledicah homofobije v Sloveniji.

Z omenjenim projektom želijo v društvu opozoriti na homofobijo v Sloveniji in njene posledice ter sprožiti javno razpravo o homofobičnosti slovenske družbe, obenem pa raziskati senzibilnost in pripravljenost odločevalcev za razvoj strategij in mehanizmov, ki bi vplivali na zmanjšanje homofobije pri nas, so sporočili z Legebitre. Homofobijo želijo predstaviti kot družbeni pritisk, ki ključno vpliva na kakovost življenja istospolno usmerjenih v Sloveniji in ustvarja negativne predsodke, ki posledično vodijo k diskriminaciji, sovražnem govoru in tudi nasilju.

Mednarodni dan boja proti homofobiji obeležujemo 17. maja. Na ta dan leta 1991 je namreč generalna skupščina Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) odstranila homoseksualnost s seznama psihičnih motenj, kar še danes pomeni velik korak k enakopravnosti gejev, lezbijk, biseksualcev in transeksualcev v družbi.

Natisni: