Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Popravek navedb v oddaji Svet na Kanalu A

Zaradi formalnih zapletov glede objavljanja popravka v oddaji Svet na Kanalu A smo se zaradi objektivnega informiranja javnosti odločili popravek objaviti na naših spletnih straneh:

Voditelj oddaje Svet na Kanalu A Marko Potrč je pred prispevkom o prevzgojnem domu v Radečah v oddaji 13. 11. 2008 dejal, da je »varuhinja človekovih pravic potrdila, da imajo tam izjemno samico, kamor bi naj izolirali še ne 18-letne fante«.

Navedbe voditelja so neresnične. Varuhinja obstoja samice v pogovoru z novinarko, ki je z njo opravila pogovor, ni potrdila! Nasprotno! Večkrat je posebej poudarila, da imajo v Radečah le (posebni) prostor za izločitev, ki pa je namenjen izločitvi mladoletnika, ki je nevaren, ker ogroža sebe ali druge. Ta ukrep določa 193. člen Zakona o izvrševanju kazenskih sankcij in lahko traja dokler traja razlog za namestitev, vendar največ 12 ur.

Samica je namreč prostor za izvrševanje disciplinske kazni oddaje v samico. Takšna kazen oziroma disciplinski ukrep pri postopanju z mladoletniki v prevzgojnem domu Radeče ni dovoljena, saj to ni zapor. Takšna disciplinska kazen se v primeru izvrševanja vzgojnega ukrepa mladoletnikov glede na določila Zakona o izvrševanju kazenskih sankcij sploh ne izreka, zato o posebnem prostoru za izločitev ne smemo govoriti kot o samici.

Natisni: