Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Varuhinja aktivno na posvetu o problematiki dodeljevanja otrok

Varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek-Travnik se je na povabilo Centra za izobraževanje v pravosodju in Urada Vlade RS za enake možnosti svetovalko mag. Martino Jenkole udeležila posveta o problematiki dodeljevanja otrok, ki se je potekal danes, 25. 10., v konferenčni dvorani Vrhovnega sodišča.

Varuhinja je v svoji predstavitvi poudarila, da se Varuh človekovih pravic pri svojem delu s področjem otrokovih pravic ukvarja še posebej skrbno, saj otroci tudi na podlagi 56. člena Ustave Republike Slovenije uživajo posebno varstvo in skrb, ravnanje v otrokovo največjo korist pa določa tudi Konvencija o otrokovih pravicah.

V nadaljevanju je opozorila, da celotna obravnava problematike otrok ob razpadu zakonske oziroma zunajzankonske skupnosti, vključno z izvršbo, otroka v Sloveniji še vedno obravnava kot objekt, čeprav je po Konvenciji o otrokovih pravicah določeno, da je otrok subjekt tudi v teh procesih.

Spregovorila je o zakonodaji, ki ureja področje dodeljevanja otrok, in posebej poudarila, da v mora primeru, ko so interesi otroka in njegovega zakonitega zastopnika v nasprotju, sodišče postaviti otroku posebnega zastopnika. Tako ravnanje nalaga sodišču 409. člen Zakona o pravdnem postopku tudi v drugih primerih, če se presodi, da je to potrebno zaradi varstva otrokovih koristi. Zastopnika bi po mnenju Varuha bilo treba postaviti vedno tudi ob prvih znakih ogrožanja koristi otroka s strani starša.

Varuhinja je predstavila še nekaj primerov dodelitve otrok iz arhiva Varuha in ob tem med drugim postavila vprašanja
-    kdo in kdaj naj odloča o stikih med otrokom in staršem, s katerim otrok ne živi,
-    kako prepoznati, da starša ne delujeta v korist otroka?
-    kaj bi lahko v postopek vpleteni organi naredili drugače, da bi imel otrok dobre stike z obema staršema.

Spregovorila je še o pogojih za skupno starševstvo in ob tem navzoče pozvala k razmisleku, kaj je treba storiti, da bi bilo več primerov kakovostnega skupnega starševstva.

Natisni: