Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Ob Dnevu varne rabe interneta varuh opozarja na pomanjkljivo varstvo pravic na svetovnem spletu

Varuh človekovih pravic se je kot aktivni član projekta varne rabe interneta SAFE-SI tudi letos pridružil praznovanju Dneva varne rabe interneta. Tega v torek, 6. 2., organizirata Evropsko šolsko omrežje (EUN) ter omrežje Insafe, v katerem med drugimi deluje tudi slovenska nacionalna točka  osveščanja o varni rabi interneta SAFE-SI.


Ob dnevu varne rabe interneta varuh znova opozarja, da je širjenje nestrpnosti in pozivanje k sovražnosti na svetovnem spletu nedopustno in da se je treba nanj vedno odzivati, pristojni državni organi in institucije pa morajo ustvariti mehanizme za njegovo odpravljanje. Internet kot prostor komunikacijskih možnosti, pa tudi zlorab zahteva angažirano vključenost vrste deležnikov (tako na nacionalni kot mednarodni ravni), ki lahko vplivajo na omejevanje sovražnega govora in drugih nedopustnih posegov v človekove pravice na internetu.


Odrazi nestrpnosti, katerim smo bili priča v zadnjih dveh letih so se iz ust politikov, medijev in ulic vedno preselili tudi na spletne forume, komentarje, bloge in druge oblike sinhrone in asinhrone oblike spletne komunikacije. Ustvarjene so bile celo posamične spletne strani, ki so bile namenjene zgolj širjenju nestrpnosti zoper druge in drugačne.


Zato ob tej priložnosti varuh izpostavlja primere sovražnega govora in drugih ilegalnih vsebin na internetu, ki jih je obravnaval v letu 2005 in 2006.

Natisni: