Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh človekovih pravic RS ob obletnici izbrisa

Varuh človekovih pravic Republike Slovenije je vsa leta, v letnih poročilih, v odnosih z mednarodno javnostjo, ob različnih priložnostih, celo v posebnem poročilu, opozarjal, da je odločbe Ustavnega sodišča potrebno izvršiti. Izdaja odločb posameznikom se nam zdi primeren način rešitve tega problema.

Na osnovi 26. člena Ustave RS ni mogoče izključiti pravice do povračila škode, ki so jo posameznikom s svojim protipravnim ravnanjem povzročili izvajalci javne oblasti. Seveda pa bo tudi v teh primerih skladno s pravili civilnega prava potrebno dokazati predpostavke odškodninske odgovornosti. Samo v primeru izpolnjevanja teh predpostavk bo posameznik od države lahko zahteval odškodnino za škodo, ki jo je utrpel. O tem pa bo odločalo sodišče.

Varuh ocenjuje, da med načela pravne države spada tudi odgovornost državnih organov za pravičnost in primernost zakonskih rešitev ter ustreznost njihovega izvajanja. V tem kontekstu bi bilo treba ugotoviti odgovornost vseh, ki so pripomogli k sporni ureditvi, ki je imela za posledico izbris posameznikov iz evidence stalnega prebivališča. Pri tem ne gre za javne uslužbence, ki so le izvrševali sporne zakonske določbe, temveč za tiste državne funkcionarje in javne uslužbence, ki so pripravili sporne zakonske določbe, pa niso predvideli njihovih posledic oziroma nanje niso opozorili. Varuh zato ob tej priložnosti znova opozarja na premišljenost pri sprejemanju zakonodaje in najširšo vključenost stroke in javnosti v proces oblikovanja zakonskih določb.

Natisni: