Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh opozarja na nesprejemljivo kršenje pravic otrokom

V zadnjem času so bili v nekaterih medijih znova objavljeni osebni podatki in celo slike otrok.  Varuh opozarja, da je nedopustna objava osebnih podatkov otrok v javnem mediju, ki lahko s svojo vsebino stigmatizirajo otroka in mu lahko povzročijo nepopravljivo psihično škodo. Takšna objava tudi ni v skladu z otrokovimi koristmi, k čemur nas vse zavezuje Konvencija o otrokovih pravicah. Privolitev staršev oziroma zakonitih zastopnikov v javno objavo podatkov medija ne odvezuje odgovornosti, da spoštuje otrokovo zasebnost in vanjo ne posega.

Žalostno je, da starši, sklicujoč se na svojo ljubezen in skrb za otroka, grobo kršijo njegove pravice. Konvencija Združenih narodov o otrokovih pravicah v 16. členu določa, da »noben otrok ne sme biti izpostavljen samovoljnemu in nezakonitemu vmešavanju v njegovo zasebno življenje, družino, dom ali dopisovanje, niti nezakonitim napadom na njegovo čast in ugled«. Neprimerno je seveda tudi ravnanje medija, ki je informacije objavil in s tem staršem pomagal pri kršitvi pravic njunega otroka.

Zakoniti zastopniki otrok imajo dolžnost z neposredno skrbjo, s svojim delom in dejavnostjo zagotavljati uspešen telesni in duševni razvoj svojih otrok (prvi odstavek 4. člena Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih), mediji pa se morajo ravnati v skladu s poklicno etiko, na kar je v nekaj podobnih primerih že opozarjalo Novinarsko častno razsodišče pri Društvu novinarjev Slovenije.

Učinki takšnega ravnanja staršev in medijev ne pomenijo le grobega posega v zasebnost otrok, skreganega z razmislekom o koristi otrok, temveč lahko pomenijo že prav odkrito nasilje nad otroci.



Natisni: