Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Varuhinja ob prazniku občine Krško tam tudi poslovala

Varuhinja človekovih pravic je na praznik občine Krško poslovala v Krškem. Z njo in njenim svetovalcem so se lahko po predhodni najavi o svojih težavah iz Varuhove pristojnosti pogovarjali vsi, ki nimajo možnosti ali časa, da bi prišli v Ljubljano. Varuhinja je na povabilo župana občine Krško Franca Bogoviča kot slavnostna govornica spregovorila tudi na slavnostni akademiji ob prazniku občine Krško (NAGOVOR).

V Krškem se je za pogovor z varuhinjo prijavilo 15 pobudnikov. Varuhinja ugotavlja, da so problemi v Krškem podobni, kot v drugih krajih. Razvrščeni so bili nekako v tri skupine: v prvi je socialna problematika, povezana tako z slabim zdravstvenim stanjem, kot s pomanjkanjem delovnih mest v regiji. Potem je tu še vedno aktualni problem izbrisanih, katerega eden od vidikov je socialna stiska. Kot drugo skupino je varuhinja izpostavila poslovanje sodišč oziroma sodne zaostanke. Tratja skupina pa je vezana na nepremičnine in na postopke, ki so vezani na pomanjkljivo in pa na neustrezno ureditev zadev.

Župan Franc Bogovič je varuhinjo seznanil z dosežki in prizadevanji občine na različnih področjih, tudi okoljskem. Med drugim sta govorila tudi o reševanju ureditve namestitve Romov v Kerinovem grmu, kjer je občina Krško odkupila zemljišča, naselje komunalno uredila ter omogočila Romom lastništvo. Varuhinja je ob informacijah izrazila zadovoljstvo z modelom reševanja, obenem pa skrb zaradi slabosti nedavno sprejetega zakona o romski skupnosti.

Napovedala je, da se je letos začel izvajati pilotski projekt zagovornišva otrok in nakazala načrte za zagovorništvo tudi drugih skupin. 

 

Natisni: