Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Ob poslovanju v Murski Soboti, 16. 9., tudi seznanitev s primeri dobre prakse občine

Varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek – Travnik je včeraj, 9. 9. 2009, s sodelavci poslovala v Murski Soboti. Gre za obliko dela, ki institucijo Varuha približa tistim, ki menijo, da so jim kršene pravice v odnosu do države in njenih organov, a za pomoč ne morejo v Ljubljano na sedež Varuha. Število prijavljenih pobudnikov je preseglo 30, zato se je varuhinja odločila, da poslovanje opravi še naslednjo sredo, 16. 9. 2009.

Varuhinja ugotavlja, da je veliko število prijavljenih lahko odraz zaupanja v institucijo Varuha človekovih pravic, na drugi strani pa se še pojavljajo velika pričakovanja v zvezi z možnostmi ukrepanja Varuha, ki še vedno presegajo realne zakonske okvirje, vendar se stanje izboljšuje.

Ob tej priložnosti se je varuhinja srečala z županom občine Murska Sobota Antonom Štihecem. Seznanil jo je s prizadevanji občine v odnosu do občanov in ji predstavil nekaj projektov, katerih uresničitev je občina podprla. Prvi je spletni portal, preko katerega lahko občani postavljajo različna vprašanja, občina pa se je zvezala nanje odgovoriti ali sprožiti ustrezne postopke.

Varuhinja je pozdravila tudi drugi primer dobre prakse delovanja občine, in sicer delovanje Pravnega centra – Zavoda PIP, ki se ukvarja s svetovanjem občanom. Varuh na takšne potrebe občanov opozarja že nekaj časa, med drugim je varuhinja s tem seznanila tudi ministrico za javno upravo, zato je ta primer dobre prakse dobro vodilo, da je ideje z nekaj volje mogoče uresničiti.

Seznanila se je tudi skorajšnjo uresničitvijo projekta pod imenom Hiša Sadeži družbe, ki naj bi bila namenjena medgeneracijskemu sodelovanju, kar je prav tako ena žariščnih točk varuhinjih opozoril o kvalitetnejšem uresničevanju pravic starejših in otrok.

Varuhinja se bo v okviru drugega dela poslovanja v sredo, 16. 9. 2009, osebno seznanila z delovanjem Zavoda PIP in načrtovanim projektom Hiša Sadeži družbe, ki se bo začel uresničevati konec septembra. Ugotovitve poslovanja bo predstavila na novinarski konferenci po pogovorih s pobudniki, predvidoma ob 13. uri.

 

 

Natisni: