Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

IZJAVA varuhinje ob tednu otroka

Varuhinja človekovih pravic ugotavlja, da se čedalje bolj zavedamo pomena otrokovih pravic, vendar pa z doseženim ne smemo biti zadovoljni. Treba je storiti več, da se otrokom ne krši njihovih pravic. Doseči je treba, da se bo glas otroka dejansko slišal in da bo tudi upoštevan. Pri Varuhu človekovih pravic pripravljamo načrt sodelovanja s šolami in nevladnimi organizacijami, da bomo otroke, mladostnike ter njihove starše in skrbnike seznanjali s pravicami otrok. Spodbujali bomo njihovo aktivno vlogo v vseh vprašanjih, ki jih zadevajo oziroma so zanje pomembna.

Varuhinja obžaluje, da je že pripravljeni osnutek družinskega zakonika obležal v vladnem predalu in pričakuje od novega ministra ali ministrice, pristojne za družino, da bo vse predpise s področja družine pripravljal s sodelovanjem zainteresirane javnosti.

Varuhinja ponovno opozarja na neuresničeno vladno zavezo, da bo z zakonom prepovedala telesno kaznovanje otrok.

Varuhinja bo v tednu otroka, natančneje 6. 10., sprejela učence 5. razreda Osnovne šole Ledina iz Ljubljane. Z njimi se bo pogovarjala o njihovem razumevanju otrokovih pravic, o težavah in o njihovem razmišljanju glede reševanja teh težav.

Natisni: