Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Varuhinja tokrat z društvi in združenji iz področja invalidnosti

Varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek - Travnik se je v sklopu srečanj Odprtih vrat za nevladne organizacije, društva in združenja 30. 1. srečala s predstavniki invalidskih organizacij, društev in združenj. Odzvalo se jih je 7.  Srečanja so namenjena seznanjanju s problematiko posameznih področij in iskanju načinov za sodelovanje.

Varuhinja je uvodoma predstavila delovanje institucije in med drugim opozorila, da varuh sicer nima pristojnosti do društev in po Zakonu o varuhu ne sme nadzirati njihovega delovanja. Takšne oblike seznanjanja s problematiko pa so sicer nekaj, kar zakon od varuha ne zahteva, in so se izkazale kot  izredno dobrodošel vir informacij za delo varuha. Varuh sicer nima pristojnosti nadzirati društva, smo pa zavezani pomagati njihovim članom, zato je sodelovanje društev pri preiskavah varuha nadvse dobrodošlo, je dodal namestnik varuhinje Dolčič.


Udeleženci srečanja so opozorili, da država urejanje določenih področij še vse preveč prelaga na bremena civilne družbe, ki pa nima enakovrednih resursov niti pooblastil za izvajanje nalog.  

Med drugim so udeleženci opozorili še na problematičen zakon o socialnih transferjih, ignoranci Ministrstva za finance in Ministrstva za zdravje, na ZPIZ kot invalidom neprijazno institucijo, katerega odločbe so premalo razumljive, na nejasno obveščanje pod pretvezo varovanja podatkov, na problematiko nepreskrbljenih mlajših invalidov in uvajanje novih zdravil, ki so učinkovita, a zaradi visokih cen bolnikom nedostopna, in na »izgubljen« Zakon o dolgotrajni oskrbi. Spregovorili so tudi o problemih, s katerimi se srečujejo študenti invalidi in o ideji neposrednega financiranja posameznih invalidov.

Strinjali so se, da bi morala država ustvariti sistem, kjer ne bo diskriminacije.

Natisni: