Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Varuhinja podpira poziv k prepovedi točenja alkohola na maturantski paradi

Varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek - Travnik bo na maturanstki Paradi plesa v petek, 15. 5. 2009, udeležencem spregovorila o zaobljubi nenasilju.

V luči prizadevanj za nenaslje varuhinja izraža tudi podporo pozivu ravnatelja Gimnazije Jožeta Plečnika Ljubljana Antona Groska za ukinitev točenja in prodaje alkohola ob maturantski paradi. Vabi ravnatelje vseh srednjih šol, da njegov predlog podprejo, pričakuje pa tudi, da se bodo do predloga izrekli pristojni ministri.

Apel ravnatelja Gorška objavljamo v celoti:

Spoštovani!
 
Apeliram na Vas, da podprete poziv naše šole za ukinitev točenja in prodaje alkohola ob maturantski paradi.
 
Na osnovi lanskoletnih slabih izkušenj, ko je organizator  omogočil  točenje in prodajo alkohola maturantom, ki so sodelovali na prireditvi in s tem tudi mladoletnim dijakom, ki so si  četvorko ogledali, Vas prosim, da pomagate preprečiti ponovno masovno opijanje mladostnikov.
 
Organizirajmo tako prireditev, da se bodo mladi (čeprav polnoletni) lahko veselo družili brez alkoholne spodbude.
 
Apel naše gimnazije, ki ne bi rada  nemočno opazovala negativne posledice zlorabe alkohola med mladimi ob slovesni maturantski paradi pod našimi okni, pošiljamo  vsem slavnostnim govornikom, organizatorjem in inšpekcijski službi ter trgovskim podjetjem, ki imajo trgovine z alkoholom ob prireditvenem prostoru ter fundaciji Z glavo na zabavo.

Organizatorjem pa ponovno predlagamo, naj prihodnje leto izvedejo prireditev po maturi  in sicer konec  junija ob podelitvi spričeval za srednješolce. Tako bi izgubili en šolski dan manj in nekaj študijskih dni manj  za učenje zaradi množičnega zdravljenja  alkoholnega glavobola, saj je po prireditvi  predvideno popoldansko druženje maturantov na GR in večerni odhod v diskoteko Inbox.
 
Verjamem, da lahko  naša skupna odgovornost in naš skupni zgled nas odraslih pomaga mladim živeti bolje, lepše in bolj zdravo.
 
Analiza prireditve pa bo pokazala ali bomo pri tem uspeli.
 
Veselimo se lepe maturantske parade in prijetnega popoldanskega in večernega druženja brez alkohola!

Anton Grosek, ravnatelj Gimnazije Jožeta Plečnika Ljubljana

Natisni: