Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Ozaveščanje za aktivno državljanstvo

Varuh človekovih pravic RS precej pozornosti namenja proaktivnim dejavnostim kot so ozaveščanje, obveščanje in sodelovanje v različnih izobraževalnih dejavnostih. Zavedamo se, da je visoka stopnja zavedanja o človekovih pravicah ter prepoznavanje vloge institucij, ki skrbijo za varovanje človekovih pravic, korak k aktivnemu državljanstvu.

Z namenom povečati prepoznavnost Varuha in dvigniti zavedanje o človekovih pravicah Varuh vse leto in vsa leta sodeluje s številnimi osnovnimi in srednjimi šolami.  V zadnjem času je na primer sodeloval z učenci in starši Osnovne šole Franja Goloba v Prevaljah, z učenci osnovne šole Toneta Okrogarja v Zagorju, z dijaki Gimnazije Slovenska Bistrica, Gimnazije Brežice, Gimnazije  Novo mesto in z dijaki Gimnazije Poljane.

Več kot štiristo mladim smo skušali približati razsežnosti in omejitve človekovih pravic. Posebej obsežno poteka sodelovanje z Gimnazijo Poljane, kjer dijake na njim razumljiv način seznanjamo s kršitvami človekovih pravic v šoli in z možnostmi za rešitev težav, s katerimi se srečujejo.

Varuh človekovih pravic RS ob takšnih priložnostih nemalokrat naleti tudi na izredne primere dobre prakse med mladimi, kar pozdravljamo. Kot enega takšnih naj navedemo kulturno dobrodelni festival, ki ga skupina dijakinj Gimnazije Poljane od 12. do 17. aprila 2010 organizira z namenom zbiranja sredstev v sklad za štipendiranje dijakov iz prikrajšanih enostarševskih družin. Podrobnosti o festivalu je mogoče slediti na spletni strani www.makfest.si.

Varuh človekovih pravic RS meni, da morajo postati človekove pravice del vzgojnih ciljev vsake šole, del kurikula v vrtcih ter del učnih načrtov vseh predmetov v šolah. Pozornost jim je treba posvečati pri vseh šolskih in obšolskih dejavnostih, vsak dan in kar naprej.

Natisni: