Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

IZJAVA varuhinje ob svetovnem dnevu televizije

Varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek – Travnik ob svetovnem dnevu televizije in neposredno po svetovnem dnevu otroka, ki je bil 20.11.2008, izraža nezadovoljstvo nad ravnanjem vodstva RTV Slovenije, ki je tradicionalni večerni termin predvajanja risanke za otroke prestavilo na račun telenovele.

Varuhinja človekovih pravic opozarja, da so ustaljeni časovni okvirji, med katere že desetletja sodi tudi risanka za otroke na javni televiziji, pomembni dejavnik za ohranjanje družinskih navad in vzgojo otrok, zato bi spreminjanje termina njenega predvajanja moralo temeljiti tudi na mnenju strokovnjakov, ki se ukvarjajo z otroki. Poseganje vodstva RTV Slovenije v otroški program zahteva dobršno mero občutljivosti, pa tudi strokovnih analiz, s katerimi pa, kot izhaja iz poročanja medijev, ne varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev,  ne javnost niso bili seznanjeni.

Varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek-Travnik se pridružuje mnenju varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija Miše Molk ter prizadetih pobudnikov in vodstvu RTV Slovenija priporoča ponovni razmislek o spremembi programske sheme, ki je v trenutnem formatu v izrazito škodo otrok.

Natisni: