Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Varuhinja predala letno poročilo predsedniku države

Varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek - Travnik je letno poročilo Varuha za leto 2007 ob 11. uri predala predsedniku Slovenije Danilu TĂĽrku.

Predsednik države Danilo TĂĽrk je danes ob prejemu poročila varuhinje človekovih pravic za leto 2007 dejal, da bi ga veselilo, če bi bila "nova koalicijska pogodba navdahnjena s človekovimi pravicami, saj se v teh izraža narava družbe". Na tem področju je treba storiti še marsikaj, meni TĂĽrk, ki izpostavlja krepitev zaupanja v državne institucije. "

Nimamo dramatičnih množičnih kršitev, ampak nobena družba ni brezhibna. Osnova za zrelo družbo pa je, da sprejme, da ne more biti brezhibna in so razlogi za izboljšanje," je v izjavi za medije v predsedniški palači dejal TĂĽrk. V človekovih pravicah se namreč po njegovih besedah izražata narava in kakovost družbe.

Predsednik države je opozoril na potrebo, da "okrepimo zaupanje ljudi v institucije države. Zaradi delovanja institucij in splošne družbene klime zaupanje v institucije in njihova avtoriteta nista ustrezni. O tem vprašanju bosta morala resno razmisliti tudi nov državni zbor in vlada", je prepričan TĂĽrk.

Izpostavil je tudi vprašanje "novih oblik revščine v državi, ki so malo vidne. V Evropi je revščina praviloma nevidna, zato mora družba izkazovati posebno občutljivost do tega", meni predsednik države, pri čemer je navedel tudi vprašanje pravic invalidov in izbrisanih. Kot je dejal, bo kot predsednik republike poskušal storiti vse, kar je v njegovi moči, da se "naša politika razvija na način, ki bo širil območje uveljavljanja človekovih pravic". Odnos državnega zbora do varuhinje človekovih pravic v iztekajočem se mandatu je komentiral z besedami, "da nihče ni popoln". "

Glede odnosa DZ do varuhinje v iztekajočem se mandatu bi lahko povedali marsikaj kritičnega. Želel bi si, da bi bil ta odnos bolj spoštljiv in bolj konstruktiven v smislu skupnega iskanja rešitev za probleme, ki jih varuhinja človekovih pravic identificira," je dejal TĂĽrk. Po njegovem pa je "najpomembnejše, da je ta razmislek posvečen novemu DZ". TĂĽrk je prepričan, da se moramo v Sloveniji zavedati "vrednosti, ki jo ima institucija neodvisne varuhinje človekovih pravic. Gre za pomembno institucijo, ki jo je treba spoštovati in upoštevati v dimenziji njegove neodvisnosti", ocenjuje predsednik države.

Varuhinja dr. Zdenka Čebašek - Travnik je v izjavi za medije ob predaji poročila za leto 2007 predsedniku republike izpostavila problem revščine v Sloveniji, ki po njenem mnenju "dobiva vedno nove obraze, država pa se prepočasi odziva na te pojave, ki jih zaznavamo". Opozorila je tudi na vprašanje zaupanja v pravno državo. Neuresničene odločbe ustavnega sodišča morajo biti po njenih besedah "resen opomin in vprašaj za učinkovito delovanje pravne države". Na vprašanje, ali bo predlagala kakšne ukrepe, je dejala, da "varuh nima izvršilne moči. Predloge za izboljšanje stanja pa pošiljamo vsakodnevno".

Od novega državnega zbora "pričakuje, da bodo vsi poslanci preučili poročilo, od nove vlade pa, da bo pripravila odzivno poročilo". "Od obojih pričakujem, da bodo najprej razmislili in šele zatem ukrepali," je sklenila Čebašek - Travnikova.

Predaja letnega poročila na video obliki.

 

Natisni: