Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Ustavno sodišče rešitev za Cerarjeve?

Varuh človekovih pravic RS je o primeru družine Cerar seznanjen pretežno iz medijev. S pobudnikom smo imeli konec julija tudi osebni pogovor, na katerem smo ga opozorili na posledice posameznih postopkov. Ker ima v postopkih zagotovljeno ustrezno pravno pomoč odvetnika, pobudnika nismo posebej opozarjali na nadaljnje pravne možnosti odlaganja izvršilnega postopka.

Z dokumentacijo o dosedanjih postopkih ne razpolagamo, zato jih tudi ne moremo ocenjevati. Zastavlja pa se vprašanje, kaj je bilo po ugotovitvi napake državnega organa storjeno, da bi se napaka in njene posledice odpravile, predvsem kaj sta storila Geodetska uprava RS in Državno pravobranilstvo RS.  Za pravno državo je nedopustno, da bi posledice  napake državnega organa trpel posameznik, zato pričakujemo od vseh vpletenih državnih organov, da poskušajo nemudoma napako odpraviti.

Ker ne razpolagamo z vsemi potrebnimi podatki, lahko le načelno opozorimo na možnost  ustavne pritožbe na Ustavno sodišče RS, ki lahko v postopku tudi začasno zadrži izvršitev posamičnega akta, če oceni, da bi  z njegovo izvršitvijo nastale težko popravljive škodljive posledice (58. člen zakona o ustavnem sodišču). Izguba doma po naši oceni vsekakor predstavlja takšno posledico.

Natisni: