Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Varuhinja za enakopravno obravnavo očetov pri dodelitvi otrok

Varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek-Travnik se je na srečanju z direktorico urada za enake možnosti Tanjo Salecl, direktorjem urada za narodnosti Stankom Baluhom in zagovornico enakih možnosti žensk in moških Tatjano Strojan dogovorila za tesnejše sodelovanje. Med drugim se je s Saleclovo dogovorila za sodelovanje pri usposabljanju sodnikov, da bi bili ti pri dodeljevanju otrok dovolj občutljivi in bi očete obravnavali enakopravno, je povedala na novinarski konferenci.

Direktorica urada za enake možnosti Saleclova je dodala, da je urad ministrstvu za pravosodje že predlagal organizacijo takšnega izobraževanja, ki je načrtovano za jesenske mesece.

Pri sodelovanju z uradom vlade za narodnosti pa je varuhinja izpostavila, da bi bilo v naslednjih letih nujno okrepiti sodelovanje in "reaktivirati prošnje etničnih skupnosti, ki živijo v Sloveniji, in so zaprosile, da se njihov status uredi". Spregovorili pa so tudi o zakonu o romski skupnosti. Ocena urada varuhinje je, da je šlo sprejemanje zakona prehitro, je spomnila.

Izpostavila je še vprašanje neodvisnosti instituta zagovornika oz. zagovornice načela enakosti ter enakih možnosti žensk in moških, ki deluje pri uradu za enake možnosti. Kot je znano, je varuhinja že na seji parlamentarne komisije za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti 10. maja opozorila na vprašanje neodvisnosti tega instituta. Po njenem mnenju je položaj zagovornice neustrezen, saj ima položaj uslužbenca v vladnem organu. To pa je v nasprotju z evropsko direktivo, ki zahteva neodvisnost takšnega instituta, je takrat opozorila dr. Čebašek-Travnikova.

Natisni: