Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Državni svetniki so se seznanili z delovnimi načrti varuhinje

Državni svet se je 13. junija med drugim seznanil z delovnim načrtom varuhinje človekovih pravic dr. Zdenke Čebašek-Travnik. Kot osrednjo točko v prvem delu mandata je izpostavila problematiko nasilja. Po njenem mnenju je treba prekiniti s prikrivanjem in vztrajanjem pri prepričanju, da nasilje ni resen problem.
Poudarila je, da ne gre le za nasilje v družinah, temveč za nasilje na vseh področjih življenja. Pojav je treba preučiti celostno, še zlasti pa med posebej ranljivimi skupinami, kot so otroci, starostniki, ženske in hendikepirani, ter na podlagi izsledkov pripraviti ustrezno zakonodajo, je dejala varuhinja.
Med dilemami, s katerimi se srečuje, je vprašanje posebnih varuhov za posamezna področja oz. skupine, kot so npr. otroci, bolniki in potrošniki. Sprašuje se, koliko je taka delitev institucije varuha smiselna glede na število prebivalcev.
Kot dilemo je izpostavila tudi odzivanje ob politično občutljivih temah, kot so vprašanje izbrisanih, romsko vprašanje in vprašanje drugih narodnostnih manjšin. Omenila je, da so zahteve po odzivanju v javnosti močno izražene. Vendar je njeno edino vodilo uresničevanje človekovih pravic, je poudarila.

Natisni: