Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Pojasnila v zvezi z odločitvijo Ustavnega sodišča

Ustavno sodišče  Republike Slovenije je v postopku za oceno ustavnosti 23. člena, drugega odstavka 49. člena, desetega odstavka 49. č člena in Priloge 3 Zakona o sistemu plač v javnem sektorju, začetem na pobudo Varuha človekovih pravic RS (v nadaljevanju Varuh) dne 17. 1. 2008 (!) med drugim odločilo, da je drugi odstavek 49. člena zakona, kolikor se nanaša na funkcionarje Varuha, ki so bili izvoljeni oziroma imenovani pred začetkom uporabe nove plačne ureditve, v neskladju z Ustavo.

Državni zbor Republike Slovenije mora ugotovljeno neskladje odpraviti  v roku 6 mesecev po objavi te odločbe v Uradnem listu RS (odločba je objavljena v Ur. listu RS, št. 107 z dne 24.12.2009).

Ker v zvezi z navedeno odločbo prejemamo različna novinarska vprašanja, pojasnjujemo naslednje:

  1. Odločba Ustavnega sodišča se nanaša na 5-odstotno znižanje plač funkcionarjem Varuha, ki so ta status imeli na dan uveljavitve zakona (1. 1. 2008): varuhinjo, dva namestnika in generalno sekretarko.
  2. Realizacija te odločbe je prepuščena zakonodajalcu, ki se bo glede na obrazložitev Ustavnega sodišča RS sam odločil, kako bo odpravil ugotovljeno neustavnost drugega odstavka 49. člena Zakona o sistemu plač v javnem sektorju. Varuh pričakuje, da bo Ministrstvo za javno upravo pravočasno pripravilo besedilo potrebnih sprememb zakona.
  3. Glede umestitve funkcionarjev Varuha v plačne razrede pa  menimo, da bi morali biti umeščeni nad 57. plačilni razred, kar bi omogočilo tudi umestitev nekaterih delovnih mest javnih uslužbencev v plačilne razrede, primerljive z umestitvijo javnih uslužbencev v ministrstvih (velja predvsem za javne uslužbence prvega kariernega razreda).
Natisni: