Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Varuhinja predlagala ime kandidatke za njeno namestnico

Varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek-Travnik je danes predsedniku državnega zbora Francetu Cukjatiju posredovala Predlog za imenovanje namestnice varuhinje človekovih pravic. Za njeno namestnico je predlagana  mag. Kornelija Marzel, univ. dipl. pravnica.
 

Njeno kandidaturo za namestnico varuhinje človekovih pravic varuhinja utemeljuje z njenimi strokovnimi referencami in dosedanjim delom. Pričakuje, da bi z njenim prihodom izboljšali dostopnost in učinkovitost dela Varuha, obenem pa vnesli tudi nove metode dela s pobudniki.

Skladno s tretjim odstavkom 15. člena Zakona o varuhu človekovih pravic odloči Državni zbor o predlogu varuha za imenovanje namestnika varuha v 45 dneh od dne predložitve predloga.

 

Trenutno ima varuhinja le enega namestnika. 8. decembra 2006 je potekel mandat dvema namestnikoma. Varuh je državnemu zboru julija 2006 posredoval predlog za njuno ponovno izvolitev, vendar kandidata takrat v državnem zboru za imenovanje nista dobila potrebne večine poslanskih glasov (19. seja Državnega zbora RS, ki je bila 14. julija 2006). Institucija Varuha tako deluje le z enim namestnikom varuha (enemu namestniku varuha je zaradi upokojitve mandat prenehal 31.12.2005, dvema pa je mandat potekel 8.12.2006), kar je v neskladju s prvim odstavkom 15. člena Zakona o varuhu človekovih pravic, ki določa, da ima varuh najmanj dva in največ štiri namestnike, in z 11. členom Poslovnika Varuha človekovih pravic (Ur. list RS, št. 63/95, 54/98, 101/2001 in 56/2005).

Kljub temu, da zakon tega ne predvideva, je varuhinja pred pripravo predloga za imenovanje namestnika varuha, z namenom izpeljave ustavnega načela enakopravne dostopnosti, predhodno v Uradnem listu Republike Slovenije (Ur. list RS, št.21/2007, z dne 9.3.2007) objavila vabilo za zbiranje predlogov možnih kandidatov za enega namestnika oziroma namestnico varuhinje človekovih pravic. Vabilo je bilo objavljeno tudi na spletnih straneh Varuha človekovih pravic. Na povabilo se je odzvalo 24 kandidatov.

Izbiro kandidatov je opravila na podlagi naslednjih kriterijev:
-    izobrazbe: univerzitetni diplomirani pravnik; predvsem zaradi tega, ker varuhinja po svoji osnovni izobrazbi ni pravnica in potrebuje vsaj dva namestnika, ki imata pravniški izobrazbo;
-    odlična sposobnost pisnega izražanja o pravnih zadevah (ocena na podlagi pisnih izdelkov, objavljenih v strokovni literaturi);
-    delovne izkušnje na področjih, ki jih pokriva Varuh človekovih pravic.


 

Natisni: