Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Varuhinja za povečanje strpnosti tudi do oseb z duševnimi motnjami in boleznimi

Varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek – Travnik se je 6. 3. v mali dvorani Državnega zbora udeležila novinarske konference Odbora svojcev oseb s težavami v duševnem zdravju Slovenije, na kateri so spregovorili o zamudah pri sprejemanju Zakona o varstvu oseb s težavami v duševnem zdravju.

Ob tej priložnosti je obljubila, da bo po najboljših močeh in skozi različne oblike spodbujala sprejem zakona, na nesprejetje katerega institucija Varuha sicer opozarja že leta. Ugotavlja tudi, da so med pobudniki k Varuhu tudi osebe z duševnimi motnjami in boleznimi.

Varuhinja namerava aktivno sodelovati v programih destigmatizacije oseb z duševnimi motnjami in boleznimi, svoja prizadevanja pa bo usmerila tudi v senzibilizacijo tako notranje kot širše javnosti za to problematiko ter povečanju strpnosti tudi do tovrstne drugačnosti.

Prav v prihodnjih dneh se bo varuhinja aktivno udeležila evropskega kongresa psihiatrije. Na njej se bo med drugim seznanila s sodobnimi načini razvijanja programov za destigmatizacijo in nediskriminiranje bolnikov s shizofrenijo.

Natisni: