Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Evropski ombudsmani med drugim o zmanjševanju pripada na Evropsko sodišče za človekove pravice

Varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek se je od 11. do 13. junija na Dunaju udeležil konference evropskega dela Mednarodnega združenja ombudsmanov (IOI). Evropski ombudsmani so ob tej priložnosti med drugim na generalni skupščini evropskega dela IOI izvolili tudi novega regionalnega direktorja, saj se je slovenskemu varuhu štiriletni mandat iztekel. Novi regionalni direktor za Srednjo in Vzhodno Evropo je postal katalonski  ombudsman Rafael Ribo (http://www.sindic.org/cat/index.asp). Udeleženci konference so med drugim govorili tudi o njihovi vlogi pri zmanjševanju preobremenjenosti Evropskega sodišča za človekove pravice.

Evropske ombudsmane so v ponedeljek, 12. 6., pozdravili predsednik avstrijskega parlamenta, kjer se je srečanje dogajalo, Andreas Khol, organizator posveta Peter Kostelka, sicer predsednik evropskega dela IOI in eden od treh avstrijskih ombudsmanov,  predsednik IOI-ja William Angrick in predsednik Avstrije Heinz Ficher.

Prvi dan posveta so bili udeleženci seznanjeni z rezultati raziskave o pristojnostih evropskih ombudsmanov, ki jo je opravila dunajska univerza, popoldne pa so govorili o njihovem razmerju do sodne veje oblasti.

Drugi dan posveta je nekdanji generalni sekretar Amnesty International in novi evropski komisar za človekove pravice Thomas Hammarberg (http://www.coe.int/t/commissioner/default_EN.asp) odprl razpravo o možnostih sodelovanja med Svetom Evrope in ombudsmani z vidika zmanjševanja preobremenjenosti Evropskega sodišča za človekove pravice. Izpostavil je vprašanje terorizma v odnosu do varovanja človekovih pravic in opozoril na naraščajoče pojave ksenofobije in diskriminacije. Vprašanje varovanja človekovih pravic je po njegovem mnenju prav preprečevanje diskriminacije.

Hammarberg je med drugim spregovoril o preobremenjenosti Evropskega sodišča za človekove pravice, ki je samo v letu 2005 prejelo 40.000 pritožb, in predstavil nekatere rešitve za odpravo tega problema, ki jih je zasnovala lani pri Svetu Evrope imenovana Skupina modrih (Group of Wise Persons). Te predvidevajo tudi intenziviran angažma ombudsmanov. Skupina je med drugim predlagala, da bi nacionalni ombudsmani z aktivno podporo komisarja skušali identificirati probleme, ki bi lahko bili sprožilec večjega števila pritožb na Evropsko sodišče za človekove pravice. Skupina poudarek namenja tudi večjemu obveščanju prebivalcev držav o tem, kdaj in v katerih primerih je naslavljanje njihovih težav na sodišče smiselno in kdaj ne.  Eden izmed članov Skupine modrih, ki je podrobneje predstavil možnosti sodelovanja med ombudsmani in Svetom Evrope, luksemburški ombudsman Marc Fischbach,  je zaključil, da bodo skupni napori za izboljšanje varstva človekovih pravic v Evropi vsekakor potrebni.

Več o temah, obravnavanih na srečanju IOI http://www.ioi-europe.org/index2.html .

Na generalni skupščini evropskega dela IOI so ombudsmani katalonskega kolega Riboja izvolili za novega regionalnega direktorja za Vzhodno in Srednjo Evropo. Slovenski varuh Matjaž Hanžek je to vlogo prevzel leta 2002, pred enim mesecem pa se mu je štiriletni mandat iztekel. Ker se mu prihodnje leto, 21. februarja, izteče tudi šestletni mandat v vlogi slovenskega ombudsmana, na ta položaj ni kandidiral ponovno. Sicer pa je Varuh v vlogi regionalnega evropskega direktorja leta 2002 pripravil srečanje volilnih članov evropskega dela IOI in na različne načine prispeval k reševanju širših ali parcialnih tem s področja varovanja človekovih pravic v regiji in širše.

Mednarodno združenje ombudsmanov (IOI) je bilo ustanovljeno leta 1978 in združuje vse organizacije ombudsmanov širom sveta. Njegovi glavni cilji so promocija koncepta ombudsmana in spodbujanje njegovega razvoja po svetu, razvoj in operacionalizacija programov, ki omogočajo izmenjavo informacij in izkušenj med ombudsmani po svetu ter izobraževalnih programov za ombudsmane, spodbujanje in podpora raziskovalne dejavnosti v institucijah, zbiranje, shranjevanje in širjenje informacij, nudenje finančne pomoči z namenom spodbuditi razvoj koncepta ombudsmana v državah, ki ga še nimajo, ipd.

Natisni: