Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Varuhinja o pomenu pravice do zdravega življenjskega okolja

Varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek – Travnik pozdravlja cilje vseevropske pobude  Evropski teden mobilnosti.

V okviru akcije Dobra klima mojega mesta poziva vse voznike naj z odgovornim ravnanjem v prometu prispevajo k zmanjševanju vpliva na podnebne spremembe ne samo v okviru akcije, pač pa tudi vse ostale dni v letu.

Varuhinja ob tej priložnosti poudarja, da je Teden mobilnosti tudi priložnost za povečanje zavedanja, da postaja pravica do zdravega življenjskega okolja ena od najbolj pomembnih človekovih pravic. Ne moremo govoriti o pravici do človekovega dostojanstva, iz katere izvirajo vse človekove pravice, če ni mogoče zagotavljati zdravega življenjskega okolja.

Koncept gospodarskega liberalizma in svobodne svetovne trgovine mora upoštevati omejitve, ki jih narekujeta zaščita življenjskega okolja in trajnostni razvoj. Tega se zaveda vedno več držav, vendar uspeha ne bo, če ne bodo k ukrepom za varovanje okolja in zmanjševanju škodljivih izpustov zavezane vse države z obvezujočimi mednarodnimi sporazumi. K temu jih lahko poleg ukrepov na meddržavni ravni spodbudijo tudi pritiski domače in mednarodne javnosti.  Varuhinja zato poziva vse državljanke in državljane ter državne institucije k aktivnemu varovanju pravice do zdravega življenjskega okolja, ki jo zagotavlja tudi 72. člen Ustave Republike Slovenije.

 

Bilten Varuha, izdan ob konferenci Okolje in človekove pravice, novembra 2007.

Natisni: