Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Varuhinja sprejela predstavnika UNHCR Dakina

Varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek-Travnik je v četrtek, 18. 10., na delovni obisk sprejela regionalnega predstavnika Visokega komisariata za begunce (UNCHR) Lloyda Dakina.

Nekaj uvodnih besed sta namenila predstavitvi dela UNCHR, ki med drugim skrbi tudi za to, da nacionalna zakonodaja odraža mednarodne standarde in dobre prakse s tem, da nadzira izvajanje uporabe določb Ženevske konvencije in Newyorškega protokola.

Sicer pa sta sogovornika obisk izkoristila za pogovor o predlogu novega Zakona o začasni zaščiti. Pri UNHCR ugotavljajo, da predlog zakona uvaja bolj restriktiven azilni sistem z nižjimi standardi, ožji pa je tudi obseg pravnih sredstev, ki so na voljo prosilcem za azil. V zvezi s predlogom navedenega zakona je UNCHR pripravil obsežne pripombe in priporočila. Nekatera od njih so bila upoštevana. Kljub temu pa pogrešajo tesnejše sodelovanje s pristojnimi organi v začetni fazi priprav pri sprejemanju in spreminjanju zakonodaje s področja azilnega prava.

Sogovornika sta se strinjala, da harmonizacija in poenotenje pravnega reda znotraj Evropske unije prinašata spremembe, ki poslabšujejo položaj prosilcev za azil. Tak trend ni značilen le za Republiko Slovenijo. Tudi Varuh človekovih pravic ugotavlja, da se ob poudarjanju preprečevanja zlorab instituta azila in samega azilnega postopka hkrati uvajajo ukrepi, ki naj odvrnejo potencialne prosilce, da bi sploh prišli v državo in vlagali prošnje za azil. Glavni cilj novega zakona ne bi smel biti zgolj in le v harmonizaciji azilne zakonodaje z ostalimi državami članicami Evropske unije, saj so evropski standardi v azilnih zadevah nižji od mednarodnih standardov, ki jih mora zagotavljati Republika Slovenija kot podpisnica Ženevske konvencije in Newyorškega protokola. Predlog Zakona o mednarodni zaščiti kaže, da so še rezerve, ki dopuščajo izboljšavo besedila, da bi bila tako zakon kot njegovo tolmačenje v celoti skladna s črko in duhom Ženevske konvencije in Newyorškega protokola.

Natisni: