Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Srečanje s predstavniki civilne družbe s področja varovanja okolja

Varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek - Travnik je skupaj z namestnico mag. Kornelijo Marzel in svetovalko Varuha Martino Ocepek na delovni pogovor povabila nevladne organizacije in civilne iniciative, ki se ukvarjajo z varovanjem okolja. Vabilu se je odzvalo 36 predstavnic in predstavnikov teh organizacij.  

 


Varuhinja je okoljsko problematiko postavila med prioritete in že novembra 2007 je Varuh skupaj z  Umanotero in Državnim svetom pripravil posvet na temo okolje in človekove pravice.  Namen tokratnega srečanja je bil seznanitev s pričakovanji civilne družbe, izmenjava izkušenj in izboljšanje že obstoječega sodelovanja.

 



Namestnica varuhinje mag. Kornelija Marzel je predstavila ugotovitve Varuha na področju varovanja okolja. Varuh je leta 2009 prejel 12 odstotkov več pobud s področja varovanja okolja kot leto prej. Predstavila je tudi nekatere primere okoljskih vprašanj, ki jih je obravnaval Varuh. Svetovalka Martina Ocepek pa je spregovorila o nekaterih vidikih delovanja inšpekcijskih služb.

 



Udeleženci so med drugim opozorili na

  • neučinkovitost in netransparentnost dela organov Ministrstva za okolje, Sveta za varstvo okolja in pri Državnem zboru ustanovljeno skupino pod imenom Globe;
  • odsotnost jasne strategije na tem področju;
  • nezaščitenost in šikaniranje okoljskih aktivistov;
  • vpliv interesov kapitala na urejanje okoljskih vprašanj, med drugim pri prostorskem načrtovanju;
  • premajhen interes medijev za poročanje o okoljski problematiki.

 


Udeleženci so pozitivno ocenili današnje srečanje z varuhinjo. Strinjali so se, da je sodelovanje potrebno še okrepiti in tako zagotoviti večjo učinkovitost in preglednost dela vseh organov javnega sektorja. Dogovorili so se, da bodo skupaj pripravili naslednjo konferenco na temo, kako zagotoviti večje sodelovanje civilne družbe pri urejanju okoljskih vprašanj.

Varuhinja je ob zaključku vse udeležence povabila k sodelovanju v akciji Očistimo Slovenijo v enem dnevu.

 

Natisni: