Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Poziv varuhinje k spremembi predpisov za boljšo pravno zaščito delavcev

Varuh človekovih pravic RS (Varuh) je pri preučevanju razmer, v katerih so se znašli delavci pri zasebnih delodajalcih, zlasti v gradbeništvu, ugotovil naslednje:

  • predpise s  področja delovnopravne zakonodaje, zaposlovanja in dela tujcev ter s področja zaposlovanja in zavarovanja za primer brezposelnosti je nujno spremeniti in dopolniti.
  • okrepiti je treba delovanje inšpekcijskih služb, povečati nadzor in vzpostaviti ustrezen ter učinkovit sistem kaznovanja neplačnikov v poslovnih verigah.
  • sedaj veljavni predpisi ne omogočajo učinkovitega varstva posameznika pred kršitvami delodajalcev, enakopravna obravnava slovenskih in tujih delavcev ni zagotovljena. Navedeno vodi v številne kršitve pravic delavcev, zlasti pravice do pravičnega plačila, pravičnih pogojev dela, človekovega dostojanstva.


Varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek-Travnik je ministra za delo, družino in socialne zadeve dr. Ivana Svetlika opozorila na nujnost odprave sistemskih neskladij posameznih predpisov s področja delovnopravne zakonodaje, od državnega tožilstva pa bo pridobila podatke o obravnavanih ovadbah zaradi kaznivega dejanja kršitve temeljnih pravic delavcev po 196. členu Kazenskega zakonika (KZ-1).

 

Sorodne novice:

Varuhinja poziva državo, da zagotovi delavcem njihove pravice

Izkoriščanje delavcev nedopustno

 

Natisni: