Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Ob mednarodnem dnevu boja proti rasizmu in diskriminaciji

Ob mednarodnem dnevu za odpravo rasne diskriminacije se tudi Varuh človekovih pravic RS pridružuje opozorilom mednarodnih organizacij na škodljive posledice, ki jih imajo rasizem in druge oblike diskriminacije na pojavnost revščine, izbruh konfliktov, ekonomsko rast, razvoj in dobro upravljanje.

Leta 1960 je policija v Shapervilleu, v Južni Afriki 21. marca s streli pokončala 69 in ranila preko 300 ljudi zbranih na miroljubnih demonstracijah zoper zakone apartheida. Leta 1966 so na zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov ta dan proglasili za mednarodni dan za odpravo rasne diskriminacije z namenom, da bi se spomnili tragedije v Shapervilleu. Priče takšnim in podobnim dogodkom smo bili od takrat, žal, še mnogokrat. In prav zato dan deluje kot opomnik na grozovite posledice rasizma, obenem pa nas opozarja na našo dolžnost odločno odpravljati rasizem in druge oblike diskriminacije.

V nadaljevanju najdete opozorila Organizacije Združenih Narodov, ki opominjajo na to, da rasizem in diskriminacija predstavljata eno od najpomembnejših ovir za razvoj.

Ob tej priložnosti bi radi opozorili tudi na mednarodne dokumente, ki poudarjajo pomen boja proti rasni diskriminaciji ter na opozorila mednarodnih teles, ki med drugim tudi Sloveniji priporočajo smernice in ukrepe za odpravljanje rasne in drugih oblik diskriminacije ter s tem spodbujajo k trajnostnemu razvoju demokratične družbe.

 

 

 

Natisni: