Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Namestnica na seminarju o aktualni migracijski politiki predstavila vidik Varuha

Namestnica varuhinje mag. Kornelija Marzel se je 25. 3. 2010 udeležila dvodnevnega seminarja z naslovom Migracijska politika, socialno kulturni vidiki državljanov tretjih dežel in sodni postopki, ki ga je organiziral Center za izobraževanje v pravosodju v okviru projekta Evropskega sklada za vračanje.

Udeležence je uvodoma nagovorila notranja ministrica Katarina Kresal, ki je poudarila, da je učinkovita integracijska politika tujcev eden od temeljev vzpostavitve učinkovitega migracijskega sistema in predstavlja zaključno fazo priseljevanja

Namestnica je o temi spregovorila iz vidika Varuha človekovih pravic RS, kamor se predvsem obračajo migranti, prosilci za mednarodno zaščito. Vsem je skupno pomanjkljivo  poznavanje predpisov in pomanjkanje informacij glede ureditve statusa.

Med drugim je izpostavila odvisniški odnos tujcev, ki so zaposlen v Sloveniji, in posledice takšne odvisnosti. Sklenila je, da je nujna sprememba predpisov, ki bodo omogočale enakopravno obravnavo tako domačih kot tujih delavcev in izboljšanje standardov prosilcev za azil. Ne nazadnje pa je potrebno tudi več strokovnega izobraževanja ljudi, ki pridejo v stik s tujimi delavci, je še dodala.

Natisni: